Nanoteknologi kan tæmme vinden og solstrålerne
Nanoteknologi vil påvirke alle andre teknologier og kan være med til at løse det globale energi- og klimaproblem, lød det på klimakonferencen Beyond Kyoto.

Udover at være dejlig varm, skal solen også udfylde rollen som fremtidens energikilde - og nanoteknologien skal tæmme den.(Foto: Colourbox)

Nanoteknologi kan være en af løsningerne på det globale klimaproblem og det store energibehov, vi kommer til at stå over for i fremtiden.

På den netop afholdte danske klimakonference Beyond Kyoto i Århus var forskere, erhvervsfolk og repræsentanter fra myndigheder og organisationer samlet i to dage for at diskutere klodens klimaproblemer. Et af de store temaer var, hvordan nanoteknologi kan være med til at sikre en bæredygtig fremtid.

Her deltog nogle af verdens førende forskere indenfor området , og de var enige om, at der skal helt nye boller på suppen.

Tabt energi

Fossile brændstoffer skal udskiftes med energi fra sol, vejr og vind, og det kan kun gå for langsomt var budskabet.

»50% af vores energi er 'tabt' energi, så det er der, vi skal sætte ind,« pointerede blandt andet Wade Adams, som er leder af Smalley Institute for Nanoscale Science and Technology på Rice University i Texas.

»Nanoteknologi vil påvirke alle andre teknologier. Det er blevet mere et værktøj end en teknologi,« sagde han også.

Fang solen

Solenergi er uden sammenligning den største vedvarende energikilde, vi har, og sammen med vindenergi kan den sagtens erstatte fossile brændstoffer.

Fakta

VIDSTE DU

  • Nanoteknologi betegner enhver teknologi, der involverer strukturer mellem 1 og 100 nanometer med hidtil ukendte egenskaber.
  • 1 nanometer er en milliardtedel af 1 meter (eller 100.000 gange mindre end et hårs tykkelse).
  • Nanos betyder dværg på græsk

Læs også artiklen:

Sådan kan vi udnytte vinden og solen

Men hidtil har sol- og vindenergi bare ikke været billigt og effektivt nok, og desuden er det svært at transportere de store mængder energi rundt på hele kloden.

»Vi skal satse på globale løsninger, hvor energi transporteres gennem kabler i stedet for, at vi flytter bjerge af kul rundt,« sagde Wade Adams på Beyond Kyoto konferencen.

Og det er her nanoteknologi kommer ind i billedet.

»Nanoteknologi giver håb. Vi kan skræddersy nye materialer, så vedvarende energikilder bliver mere effektive,« sagde professor Torben Jensen fra nanoforskningscenteret iNano på klimakonferencen.

Her er en række af de områder, hvor nanovidenskab kan hjælpe forskere i deres bestræbelser på at løse energiproblemet:

Fremstilling af billigere og mere effektive solceller

Forøgelse af vindmøllers levetid og ydeevne Udvikling af nye katalysatorer, som kan rense brændstoffer og udstødningsgasser Fremstilling af biodiesel produceret fra affaldsprodukter såsom halm Lagring af energi i brint, som kan flyttes og igen omdannes til energi i brændelsceller

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud