Næseaber tygger også drøv
Japanske forskere har som de første i verden filmet en abe i fuld sving med at gylpe sin mad op og tygge den igen.

Biologerne troede, at det kun var køer, får og andre firbenede planteædere, der tygger drøv.

Men nu har den japanske forsker Ikki Matsuda fra universitetet i Kyoto og hans kollegaer fundet bevis for, at også aber kan gylpe deres mad op i munden, tygge den og synke den igen. I Borneos mangroveskove har de filmet en gruppe næseaber (Nasalis larvatus), der tydeligt spiser deres mad på den samme måde som de firbenede drøvtyggere.

Det er første gang, man har set drøvtyggeri hos primater (aber og halvaber), og opdagelsen har forskerne derfor publiceret i det videnskabelige tidsskrift Biology Letters.

Næseabers gylperi giver energi

Den uappetitlige vane har et formål:

Næseabernes kost består hovedsageligt af meget fiberholdige blade. Aberne får hjælp til at fordøje maden af særlige mikroorganismer i deres maver, og ved at gylpe maden op igen og findele den med tænderne, fremmer aberne de mikrobielle processer (fermenteringen).   

Det er således et klassisk eksempel på en symbiose, hvor abe og bakterier hjælper hinanden til et større, fælles udbytte. Om det så også smager bedre på den måde, melder historien ikke noget om.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk