Nærgående asteroide større end antaget
Europas Herschel-rumteleskop har set nærmere på asteroiden Apophis, der vil passere tæt forbi Jorden i 2029.

Asteroiden Apophis set af det europæiske Herschel-rumteleskop. (Foto: ESA/Herschel/PACS/MACH-11/MPE/ESAC)

Asteroiden Apophis set af det europæiske Herschel-rumteleskop. (Foto: ESA/Herschel/PACS/MACH-11/MPE/ESAC)

Det europæiske Herschel-rumteleskop har lavet observationer af asteroiden Apophis, der vil passere forbi Jorden i april 2029 i en afstand på kun ca. 30.000 kilometer.

Herschel studerer himlen i infrarødt lys (varmestråling) og i submillimeter-området. Submillimeter-stråling er en mellemting mellem infrarødt lys og radiostråling.

Asteroidens størrelse kan nu vurderes

Det infrarøde lys og submillimeterstrålingen kommer bl.a. fra kolde gas- og støvrige områder i universet, hvor nye stjerner og planeter fødes.

I forhold til Apophis har Herschels observationer gjort det muligt at vurdere asteroidens størrelse.

Adophis er større end antaget

Hidtil har astronomerne været af den opfattelse, at Apophis har en gennemsnitlig diameter på ca. 270 meter, men med de nye data fra Herschel kombineret med observationer i synligt lys har det vist sig, at Apophis er større - omkring 325 meter i diameter.

Apophis blev opdaget i 2004, og på et tidspunkt var der en sandsynlighed på ca. 2,7 procent for, at den kunne ramme Jorden i 2029.

Yderligere observationer har dog slået fast, at Apophis ikke vil ramme Jorden, når den flyver forbi, men i stedet vil være et interessant studieobjekt for astronomerne, når den godt 300 meter store asteroide flyver tæt forbi vores planet. Det gælder også for asteroidens næstfølgende passage i 2036.

Læs også artiklen: Nærgående asteroide rammer ikke Jorden

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker