Myte aflivet: Skader giver pokker i blanke ting
Det er en myte, at skader stjæler smykker og andre blanke ting, konkluderer britiske forskere i ny undersøgelse.

Vi har ofte fået fortællingerne om skaden, der stjal en sølvske eller lignende, men det er formentlig netop fortællinger. Ny forskning viser, at det formentlig er en myte, at skader er særligt begejstrede for skinnende genstande. (Foto: Colourbox)

Alle ved det: De listige sorthvide skader elsker blanke ting og snupper gerne både guld og andet glimtende fra mennesker, hvis muligheden byder sig.

Komponisten Rossini har tilmed skrevet en hel opera med navnet 'Den tyvagtige skade'.

Men lever fuglen virkelig op til sit skurkagtige rygte? Føler den en uimodståelig trang til at bøffe alt, der er blankt?

En gruppe britiske forskere undersøgte sagen med både skader i fangenskab og i det fri, og de konkluderer nu i tidsskriftet Animal Cognition:

Niks! Skader lader faktisk ikke til at have den mindste interesse for de blanke ting.

Mangel på dokumentation for skade-myte

Det er Toni Shephard og to kollegaer fra University of Exeter, der begyndte at spekulere på, om forestillingerne om den tyvagtige skade rent faktisk havde hold i virkeligheden.

De havde nemlig bemærket, at der dårligt var publiceret videnskabelige observationer af sådanne tilbøjeligheder. Og det er jo lidt besynderligt, eftersom der findes god dokumentation for, at andre arter ser ud til at forgude glimtende sager.

Så Shepherd og kollegaerne valgte at opstille nogle forsøg.

Skader er måske angste for nye ting

Forskerne præsenterede både skader i bur og vilde arter for en bunke blanke skruer samt en tilsvarende bunke, som var malet i mat blå. Skruerne var placeret i nærheden af mad, så fuglene havde rig mulighed for at opdage dem.

Resultaterne viste, at hverken fuglene i fangenskab eller deres frie brødre udviste nogen interesse for det skinnende skrot.

De var faktisk ikke særlig engagerede i nogle af skruerne. Skaderne virkede tværtimod temmelig skeptiske over for det hele.

Flere forsøg med andre skinnende og matte genstande gav samme resultat.

»Alle objekterne frembragte svar, der indikerede neofobi – angst for nye ting – hos fuglene,« siger Shepherd ifølge en pressemeddelelse fra universitetet.

Ikke overraskende, at skader skyr nye ting

Jeg har også, siden jeg var barn, hørt, at skader skulle være tiltrukket af blanke ting. Men jeg har aldrig set nogen data på det.

Geir Andreas Sonerud, professor i biologi ved NMBU

Geir Andreas Sonerud, professor i biologi ved NMBU, er ikke specielt overrasket over resultaterne.

»Jeg har også, siden jeg var barn, hørt, at skader skulle være tiltrukket af blanke ting. Men jeg har aldrig set nogle data på det,« siger han til forskning.no.

Sonerud understreger, at han ikke selv har lavet noget forskning på området, men fortæller, at han også selv har sat spørgsmålstegn ved påstanden om, at skader er så glade for glimtende genstande.

»Hvorfor skulle det blanke være så attraktivt? Tværtimod forholder det sig oftest sådan, at dyr er skeptiske over for nye ting.«

Vi husker kun de gange, myten bliver bekræftet

Men hvis intet tyder på, at skaderne kan lide skinnende genstande, hvorfor er vi så så overbeviste om, at det forholder sig sådan?

Shepherd og kollegaerne tror, at myten på et eller andet tidspunkt blev kendt nok til, at den begyndte at tage fart:

Da alle 'ved', at skader kan lide blanke ting, lægger vi særligt mærke til de tilfælde, hvor fuglene faktisk interesserer sig for den slags. Derimod går det i glemmebogen alle de gange, hvor de ikke gør det. På den måde opretholdes ideen om, at skader kan godt kan lide blanke ting, mener forskerne.

Flere forskere må undersøge skade-myten

Men måske er folk og forskere alligevel mere enige, end de tror.

Hvis du gerne vil af med skader i haven, anbefaler mange nemlig netop at hænge blanke cd’er op som fugleskræmsel.

Og under alle omstændigheder har vi næppe hørt det sidste ord i denne sag.

Som forskerne selv påpeger: Der findes få videnskabelige artikler om skadernes påståede præference for polerede sager. Nu eksisterer der godt nok én mere end før. Men skal vi være helt sikre, er der nok flere forskere, der må ud i parken med skruesamlinger.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud