Mystisk skive af vand fundet omkring ung stjerne
Det europæiske Herschel-rumteleskop har opdaget betydelige mængder af vand i en planetdannende skive omkring en ung stjerne.

En kunstners forestilling af skiven omkring TW Hydrae. (Illustration: ESA/NASA/JPL-Caltech)

En kunstners forestilling af skiven omkring TW Hydrae. (Illustration: ESA/NASA/JPL-Caltech)

Det europæiske Herschel-rumteleskop har opdaget betydelige mængder af vand i en planetdannende skive omkring en ung stjerne.

Omkring 176 lysår fra Jorden ligger TW Hydrae, der er en nydannet stjerne med en alder på kun ca. 5-10 millioner år. Selvom det lyder at meget, så er det kun en brøkdel af Solsystemets alder på næsten 4,6 milliarder år. 

TW Hydae er omgivet af en skive af gas og støv, hvor planeter måske kan blive født. Observationer lavet med det europæiske Herschel-rumteleskop har afsløret, at der kommer vanddamp fra is, som sidder på støvkorn i skiven. Der er altså en betydelig mængde vand i skiven, som kan havne på eventuelle planeter, som måtte opstå i skiven. 

Over millioner af år kan isdækkede støvkorn klumpe sig sammen i skiven og danne kometkerner - en lignende proces, der formentlig fandt sted i Solsystemet, da det netop var blevet dannet. Forskerne mener, at Jordens vand er blevet leveret ved et bombardement af vandholdige kometkerner. For TW Hydrae's vedkommende er der i hvert fald vand nok i skiven til at fylde Jordens oceaner flere tusinde gange. 

Herschel-observationer af tre andre nyfødte stjerner med planetdannende skiver er allerede planlagt. Med observationerne vil forskerne få bedre mulighed for at forstå, hvilken rolle vand spiller for dannelsen af nye planeter.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker