Mystik om stort antal strandede søløver
Afmagrede søløveunger vælter ind på bredden i Californien. Forskerne ved ikke hvorfor.

Et usædvanligt stort antal søløveunger er strandet på den californiske kyst. Det kan skyldes et mærkeligt havfænomen, siger forskere. (Foto: Pacific Marine Mammal Center/LiveScience)

Et usædvanligt stort antal søløveunger er strandet på den californiske kyst. Det kan skyldes et mærkeligt havfænomen, siger forskere. (Foto: Pacific Marine Mammal Center/LiveScience)

Knapt 1.300 sygelige søløver er siden årets begyndelse strandet på bredden i det sydlige Californien, skriver LiveScienceForskerne ved ikke hvorfor. Men de mener, det kan skyldes et oceanisk fænomen, som blokerer for søløve-ungernes fødegrundlag.

De strandede søløver er hovedsagligt unger, og de dukker typisk op på bredden i live, men de er alvorligt afmagrede. Nogle vejer mindre end 9 kg, selvom de bør veje godt over 22 kg. 

Gennemsnitstallet for strandede søløver i samme tidsperiode ligger normalt på 236. 

El Niño kunne have været en årsag

Fakta

'El Niño' dækker over store temperatursvingninger i overfladevandet i den tropiske del af det østlige Stillehav. Navnet kommer fra spansk, og betyder »drengebarnet« - en reference til Jesusbarnet, fordi fænomenet ofte starter omkring juletid ud for vestkysten af Sydamerika. (Kilde: Wikipedia)

Så stort et antal udsultede søløver er ikke set i Californien, siden El Niño i 1998 opvarmede havet. Havforholdene under El Niño kan nemlig formindske fødekilderne til de fisk, som søløverne lever af.

»Hvis det var et El Niño, så ville det stadig være et overvældende antal søløver, som er strandet, men det ville ikke være overraskende,« siger Sarah Wilkin, som er koordinatoren bag The National Oceanic and Atmospheric Administrations indsats for de strandede søløver, til LiveScience. 

Da El Niño-fænomenet ikke er opstået i år, er det et mysterium, hvorfor de udsultede sæler er væltet op på stranden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk