Mystik om runde formationer set over København
Sankt Hans-aften observerede flere opmærksomme københavnere en sær, cirkelformet forekomst på himlen. Efter et have fløjet over himlen i omkring 10 minutter, forsvandt den lige så hurtigt, som den var kommet. Hvad var det?

Sankt Hans-aften var en del mennesker ude for at fejre og supplere bålhyggen med sang, samvær og godt selskab rundt omkring i det ganske, danske land. For en del mennesker i Københavnsområdet kunne denne aften dog byde på et ekstraordinært syn udover bålets flotte flammer:

En meget stor, rund formation på himlen, som bevægede sig hurtigere end skyerne, for derefter at forsvinde igen, lige så pludseligt  som den var kommet.

Var det en ufo? Var det en højst mærkværdig fugleformation? Eller en gigantisk røgring, som i så fald måtte være pustet ud af verdens største mund?

En af de københavnere, der lagde øje til den mystiske ring, var Ditte Svane-Knudsen, som observerede ringen fra sin lejlighed:

»Jeg så noget meget underligt, da jeg sad i min vindueskarm. En sort ring på himlen, der bevægede sig fra Sydhavnen over himlen i god fart. Det lignede en sort røgring, men det var måske, som om den bestod af mange små enheder,« skriver vores opmærksomme læser, som var hurtig nok til at fange fænomenet på kamera. Ditte skriver dernæst, at ringen ’opløstes’ og efter ca. 10 minutter forsvandt. Som om de mange små enheder blev færre og gik op i røg, mener hun at have observeret.

»Kan det have været fugle? (Har aldrig set, at fugle fløj i en rund ring?) Eller insekter?« funderer Ditte.

I videnskabens navn går vi på jagt efter et svar på den mystiske ring over København. Du kan selv se det sære fænomen i galleriet ovenfor.

Fugle ville have ændret formation

Ud fra Dittes forklaring vurderer vi, at der måske kunne være tale om en højst usædvanlig fugleformation. Og selvom det er ret sjældent, at fugle går i opløsning, forsøger vi os i første omgang alligevel med en fugleekspert for at høre, om han kan gøre os klogere.

Vi ringer derfor til Kasper Thorup, som er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet. Han forsker i fugletræk og fugleforekomster generelt.

Fakta

'Fænomenet' fandt sted omkring kl. 9 søndag aften og varede i omkring 10 minutter.

Det bevægede sig fra Sydhavnen over himlen i god fart - øjensynligt hurtigere end skyerne på himlen.

Efter 5-10 minutter opløste ringen langsomt sig selv.

»Nej, hvor sjovt,« lyder Kasper Thorups første ord. »Jeg så selv den selvsamme ring fra mit opholdssted på Amager i går og undrede mig såre meget.«

Kan det have været fugle, der opførte sig underligt?

»Nej, det finder jeg højst usandsynligt. Hvis det havde været fugle, ville ringen have ændret formation undervejs, og det gjorde den ikke at dømme ud fra billederne.«
Kasper Thorup konstaterer, at der er tale om noget af en gåde, men at han ikke har noget bedre bud på, hvad det ellers kunne være.

Ringen er måske et 'puf' fra en skorsten

Hos fugleeksperten havde vi altså ikke meget held, og vi leder derfor videre i ekspertvildnisset.

Den næste på listen bliver Eigil Kaas, som er professor ved Klima- og Geofysik ved Niels Bohr Institutet. Han har tidligere hjulpet Videnskab.dk med at svare på, om flystriber på himlen er farlige for mennesker.

Ligesom Kasper Thorup bliver han os dog svar skyldig. Efter at have set billederne kan han i første omgang konstatere, at han ikke aner, hvordan fænomenet skulle være opstået.

»Det var dog utroligt. Der må være mange, der har set den, kan jeg forestille mig. Jeg har allerede sendt den videre til flere af mine kollegaer for at høre, om nogen af dem har et bud på det.«
Lidt efter, da professoren har talt sig lidt mere varm, kommer han dog alligevel med et forsigtigt bud på, hvad den aparte fremkomst kunne bestå af:

»Det kan være, det er røg. Måske kan det stamme fra et udslip et sted, hvor der af en eller anden grund er sat rotation i røgen. Der kan for eksempel være tale om en skorsten, der har givet et ’puf’, måske fra et kraftværk, hvor man har renset ovnen? Det er mit bedste bud.«

Vi snævrer os ind på synderen

Selv hvis der er tale om et røgudslip på baggrund af en form for eksplosion, undrer Eigil Kaas sig dog over nogle ting. Hvorfor bevægede ringen sig tilsyneladende hurtigere end skyerne på himlen?Hvordan kan ringen have været sammenhængende i så lang tid? Og hvis ringen har været meget højt oppe – for eksempel en kilometer oppe i luften – hvorfor er den så ikke blevet opløst meget før?

Sankt Hans-arrangementet ved Teglholmen er en årligt tilbagevendende begivenhed. Ildkuglen på billedet længere oppe i artiklen kommer fra en stor kunstinstallation, der blev affyret 3-4 gange - og det er herfra de mystiske røgringe er opstået. (Foto: Flemming Ottsen, Illutron)

»Hvis det var almindelig røg, ville den jo bevæge sig af sted med den generelle vindhastighed. Omvendt kan man sige, at hvis den kun har været mellem 100 og 200 meter oppe i luften, vil det have set ud, som om skyerne højere oppe i luften bevægede sig langsomt. I så fald er det plausibelt at tro, at det har været et røgudslip. Men hvorfra det skulle stamme fra, ved jeg ikke. Måske H.C. Ørstedsværket?«

Vi bliver dog stoppet, mens fingrene er klar på tasterne for at ringe til H.C. Ørstedsværket. En journalist på redaktionen har opdaget en artikel fra TV2 Vejret, hvor fænomenet også omtales. Meteorologen, som har skrevet artiklen, mener, at der er tale om netop en ’form for kontrolleret eksplosion’.

Artiklen kommer også med sit bud på, hvem der eventuelt kunne stå bag: »Også ved åbningen af broen mellem Teglholmen og Sluseholmen for to år siden sendte man en enorm røgring til vejrs. Og det bringer os måske frem til 'synderen'. For her var det event-firmaet Illutron, der har specialiseret sig i blandt andet effekter - som f.eks. enorme røgringe, der stod bag. De holder til på Teglholmen i København - så måske var det dem, der var på spil igen?«

Ringene stammede fra Skt. Hans-arrangement

Og her falder mysteriet fra hinanden. Der er nemlig slet ikke tale om et mysterium. Eller i hvert fald er forklaringen såre simpel: Illutron, som ikke er et event-firma, men et ’kunstnerkollektiv’, er nemlig hurtige til at vende tilbage på Videnskab.dk’s henvendelse. Det var faktisk dem, der stod bag den store røgring.

Ifølge ph.d. Mads Høbye, som studerer samspillet mellem mennesker og design og selv er tilknyttet Illutron, var der faktisk mere end én.

Men som sådan var det nu ikke røgringene i sig selv, der skulle have været hovedbegivenheden, fortæller han. De stammede nemlig fra en Sankt Hans-sammenkomst på Teglholmen.

»Ja, det er os, der har lavet dem. Det var i forbindelse med Sankt Hans i søndags, hvor vi traditionen tro bruger anledningen til at skyde en af vores gaskanoner af. Det er til glæde for de lokale, som vi inviterer ned og synge Midsommervise med os. Hvad, der var specielt denne gang, var, at gaskanonen lavede ekstraordinært flotte røgringe. Vindforholdene må have været ideelle.«

Hvorfor sender I røgringe ud over København? Er det et reklamestunt?

»Haha, nej, det er det bestemt ikke. Vi har tidligere lavet lignende begivenheder, men i meget større skala, for eksempel på Roskilde Festival og Copenhell, men det er faktisk første gang, at ringene har været så tydelige. Vores primære interesse var at have en hyggelig event.«

Det var dog utroligt. Der må være mange, der har set den, kan jeg forestille mig. Jeg har allerede sendt den videre til flere af mine kollegaer for at høre, om nogen af dem har et bud på det.

Eigil Kaas, Niels Bohr Institutet

Mads Høbye fortæller, at der er mange, der har set ringene over byen i går, og har kommenteret på dem på Facebook. For de lokale på Teglholmen er Illutrons Sankt Hans-arrangement nemlig en tilbagevendende begivenhed, og røgringene ikke et særligt ekstraordinært syn, beretter Mads Høybye.

Røgringene er en særlig type fysisk fænomen ved navn ’randhvirvel’ eller ’vortex’, fortæller Nicolaj Møbius, som også er tilknyttet Illutron. Han er industriel opfinder og desuden tilknyttet Roskilde Universitet, hvor han underviser i teknologi for humanister.

»Det særlige ved dem er, at du kan oplagre aerodynamisk energi i dem i utrolig lang tid. I går var der desuden forholdsvis vindstille, og det har formentlig været en del af grunden til, at de var så vedvarende.«

Kanonerne er ufarlige kunstinstallationer

Gaskanonen, som var med på Teglholmen i går, blev fyret af 3-4 gange på Sankt Hans-aften. For hver affyring afgiver installationen en meget stor flamme, som former sig som en næsten helt rund ildkugle. Det kan du se i billedet ude til højre for artiklen. Ildkuglen brænder dog hurtigt op, og derefter former sig en røgring, som langsomt stiger op mod himlen.

Men ’gaskanonerne’ er egentlig ikke kanoner, fortæller Nicolaj Møbius. Det er kunstinstallationer. Hver ’kanon’ indeholder omkring 600 liter propangas, som er den type gas, du selv kan købe på gule flasker i din lokale Bauhaus til campingblusset.

»Men det er altså ikke et våben. Det er et kunstværk, en effekt, en kunstinstallation. Og ringene, der dannes efterfølgende, er slet ikke mystiske. Det er helt almindelige røgringe.«

Som et lille svirp med halen tilføjer Nicolaj Møbius, at røgringene ikke har befundet sig mere end 100 meter oppe i luften. Dermed bekræftes Eigil Kaas’ formodning fra tidligere om, at skyerne har set ud til at bevæge sig langsommere, simpelthen fordi de var længere væk.

Det var altså mysteriet i denne omgang – det viste sig slet ikke at være så mystisk endda. Har du selv set røgringene og taget et billede, eller måske endda optaget en video, skal du være velkommen til at sende det til redaktion@videnskab.dk. Så lægger vi det ind i galleriet her i artiklen.

Denne video er efterfølgende kommet Videnskab.dk i hænde. Den er optaget af en af søndagens tilskuere til Illutrons Sankt Hans-arrangement på Teglholmen.

En demonstration af affyring af en af gaskanonerne af ved Copenhagen Suborbitals lejemål på Refshaleøen. Peter Madsen fra Copenhagen Suborbital har designet dem.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk