Musik er indkodet i os fra fødslen
En lille pige ville gerne vide, hvorfor dur og mol vækker forskellige følelser. Som voksen er hun blevet hjerneforsker og har nu fundet et godt bud på et svar.
Musik er indkodet i os fra fødslen

Hvorfor mol lyder trist i de flestes ører, mens en dur akkord vækker mere positive følelser? Er det en evne, vi er født med? (Foto: Shutterstock)

Hvorfor mol lyder trist i de flestes ører, mens en dur akkord vækker mere positive følelser? Er det en evne, vi er født med? (Foto: Shutterstock)

Børn undrer sig over de mærkeligste ting, og voksne kan ikke altid komme med et fornuftigt svar. Nogle af de nysgerrige børn ender som nysgerrige forskere.

En af dem er ph.d.-studerende Karen Johanne Pallesen fra Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab på Aarhus Universitet. Siden hun var barn, har hun gerne har villet vide, hvorfor mol lyder trist i de flestes ører, mens en dur akkord vækker mere positive følelser. Er det en evne, vi er født med?

Se Karen Johanne Pallesen fortælle om sit arbejde som hjerneforsker i videoen herunder.

Er menneskets evne til at skelne mellem dur og mol biologisk betinget? Følg den spændende grundforskning der finder sted på Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab på Århus Universitetshospital.
(Video: Kunst og Videnskab, Syddansk Universitet)

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk