Mineral opkaldt efter Nielsen
Sørensenit, thomsenit, jørgensenit, steenstrupin. Listen over mineraler med gode, danskklingende navne er lang. Og nu er der blevet føjet endnu et til: nielsenit.

Troels Nielsen, seniorforsker på GEUS og hædret geolog, svinger hammeren på Grønland. (Foto: Jakob Lautrup, GEUS)

Troels Nielsen, seniorforsker på GEUS og hædret geolog, svinger hammeren på Grønland. (Foto: Jakob Lautrup, GEUS)

Et hidtil ukendt mineral er blevet døbt nielsenit. Nielsenit er fundet i nogle skærver fra den såkaldte Skærgaardsintrusion i Østgrønland af den russiske geolog Nikolai S. Rudashevsky. Og det er Rudashevsky og den canadiske geolog A. M. McDonald og deres kolleger, som nu har beskrevet nielsenitten i tidsskriftet The Canadian Mineralogist.

Den danske Nielsen

Det er også Rudashevsky, som har foreslået navnet på det nye mineral. Så hvor finder vi den Nielsen, som har givet navn til det østgrønlandske mineral? Troels F. D. Nielsen er hans fulde navn, velkendt i internationale geologkredse og ansat på De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Nogle vil måske undre sig over, at Rudashevsky ikke selv har benyttet sig af, at det er ham, der har gravet det nye mineral frem af den grønlandske bjergart. Rudashevskynit burde klinge betydelig mere lifligt i hans øre end Nielsenit. Men det har end ikke været overvejet. Det er nemlig en ufravigelig gentleman-agreement blandt geologer, at man ikke opkalder et nyt mineral efter sig selv. I stedet vælger man en død eller nulevende geolog eller en person med betydning for geologien, som man ønsker at hædre.

Og det blev i dette tilfælde den yderst levende og aktive geolog Troels Nielsen, som de udenlandske kolleger ønskede at fremhæve for hans store arbejde med udforskningen af netop Skærsgaardsområdet i det sydøstligste Grønland. Og så er det faktisk også Troels Nielsen, der har hjembragt den prøve fra Skærgaardsintrusionen, som viste sig at gemme på nielsenitten.

En streng kontrol

Fakta

VIDSTE DU

Nye mineraler skal leve op til følgende krav, for at kunne få tildelt deres eget navn:
- forekommer i naturen
- har en fast krystalstruktur
- har en veldefineret kemisk sammensætning
- har ikke tidligere har været beskrevet

Tidligere kunne en geolog, som fandt et nyt mineral, blot skrive en videnskabelig artikel og få den godkendt i et forskningstidsskrift. Så havde et nyt navngivet mineral officielt set dagens lys. I dag skal geologen omkring International Mineralogical Association (IMA), hvor en internationalt sammensat ekspertgruppe med mere end 30 medlemmer fra forskellige lande skal have mineralet igennem hænderne, før det kan godkendes.

Danmarks repræsentant har fra 1991 og indtil for nylig været lektor Ole Johnsen fra Statens Naturhistoriske Museum.

»For at øge kontrollen og sikre, at der var tale om et distinkt mineral i forhold til allerede beskrevne mineraler, nedsatte IMA for omkring 50 år siden en kommission, Commission of New Minerals Nomenclature and Classification,« fortæller Ole Johnsen.

Kommissionens medlemmer har siden kontrolleret, at de indsendte mineraler opfylder kravene om, at de forekommer i naturen, har en fast krystalstruktur og en veldefineret kemisk sammensætning, og at de ikke tidligere har været beskrevet.

Troels Nielsen, her med pibe, deler ud af sin store viden om grønlandske mineraler. (Foto: GEUS)

Mineralet kommer kun igennem nåleøjet, hvis der er et kvalificeret flertal for det i kommissionen. Og bliver der rejst velbegrundet kritik fra nogle af medlemmerne, kan formanden for kommissionen vælge at underkaste mineralet nye granskninger, indtil al tvivl er borte. Først da bliver der givet grønt lys for den videnskabelige dokumentation.

Mange nye mineraler

Kommissionens medlemmer har haft nok at se til de seneste årtier. Der ligger i dag beskrivelser af omkring 4.000 mineraler i den internationale database. Heraf er halvdelen kommet til alene siden 1970.

»De mange nye mineraler afspejler, at der hele tiden udvikles nye undersøgelsesmetoder, som gør os i stand til bedre at se, hvor de enkelte stoffer sidder i krystalgitteret,« fortæller Ole Johnsen.

Man så en dramatisk vækst i 1970’erne, hvor man begyndte at undersøge de kemiske forhold ved hjælp af elektronmikrosonde. Med den metode kan man på et ganske lille område få så mange detaljer om kemien, at man kan sammenligne den med andre mineralanalyser. Antallet af nye mineraler har derfor ligget på en 50-60 stykker om året de seneste årtier og holdt sig nogenlunde stabilt siden 1970.

Fakta

NIELSENIT

Formel: PdCu3
Krystallografi: Tetragonal
Hårdhed: Ikke bestemt
Massefylde (beregnet): 9,527 g/cm3
Farve: Stålgrå
Forekomst: Skærgårdsintrusionen, 68° N, Østgrønland

Der er selvfølgelig en øvre grænse for, hvor mange nye mineraler der kan findes. Men ingen ved, hvor vi f.eks. ligger omkring 2050. Nogle mener, tallet vil ligge på omkring 7000. Andre, at det vil være helt oppe på 11.000.

Det er bemærkelsesværdigt, at en meget stor del af de mineraler, som IMA har godkendt de seneste årtier, kommer fra nogle få geologiske formationer i verden: Kola Halvøen i Rusland, Mont Saint-Hilaire i Canada og det sydlige Grønland. Blandt de grønlandske er især Ilimmaasaq en produktiv lokalitet, som i alt har bidraget med 30 nye mineraler, heraf alene 13 siden 1970. Men også i Ivittuut og i Skærgaarden er der fundet flere.

Hæder til geologer

Denne gang var det en nulevende geolog, som blev spurgt og accepterede at få et mineral opkaldt efter sig. Og Troels F. D. Nielsen er kun den sidste af en lang række danske geologer, som er blevet hædret for deres arbejde. Ikke mindst i forbindelse med deres arbejde i Grønland.

Men også en række af geologiens pionerer har givet anledning til nye mineralnavne som rinkit, steenstrupin, ussingit, kornerupin. Og ikke mindst området omkring Ivittuut med kryolitforekomsten har bidraget til listen med f.eks. bøggildit, bøgvadit, thomsenolit, jarlit og weberit.

I øvrigt har vi også en johnsenit. Ole Johnsen fik i 2004 udødeliggjort sit navn, da to canadiske kolleger besluttede at hædre ham for hans arbejde ved at opkalde et nyt canadisk mineral efter ham.

Denne artikel bringes i samarbejde med Dansk Polarcenter og kan også læses i Magasinet Polarfronten 2/08

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.