Millioner til forskning i 'usynlig' software
Eksperter fra Aalborg Universitets Institut for Datalogi får en hovedrolle i et nyt dansk-kinesisk forskningssamarbejde, som skal gøre hverdagens mange software-styrede apparater og systemer mere pålidelige.

Professor Kim Guldstrand Larsen, Aalborg Universitet, skal stå i spidsen for det nye forskningsprojekt, der på sigt skal give os bedre indlejret software i f.eks. mobiltelefoner. (Foto:Aalborg Universitet.)

Professor Kim Guldstrand Larsen, Aalborg Universitet, skal stå i spidsen for det nye forskningsprojekt, der på sigt skal give os bedre indlejret software i f.eks. mobiltelefoner. (Foto:Aalborg Universitet.)

Danmarks Grundforskningsfond støtter etableringen af et nyt fælles forskningscenter med 15 millioner kroner.

Den danske del af projektet ledes af professor Kim Guldstrand Larsen, som er direktør for Aalborg Universitets Center for Indlejrede Software Systemer (CISS).

Han har store forventninger til det nye samarbejde, der bygger på en i forvejen stærk dansk position inden for indlejret software:

»Når vi puljer de danske kræfter på det her område, er vi med fremme blandt de bedste i verden. Her får vi via samarbejde med meget dygtige kinesiske forskere mulighed for at komme endnu længere ud med noget, som vi har arbejdet på i dansk og europæisk sammenhæng i en årrække,« fortæller Kim Guldstrand Larsen.

Samarbejdet fokuserer på teorien og matematikken bag de intelligente indlejrede software systemer, som vi hver dag møder i stadig flere sammenhænge, uden at vi nødvendigvis er klar over det.

Software systemerne styrer mobiltelefonen, billetautomaten på togstationen og den automatiske bom i parkeringshuset.

I fremtidens bolig vil de også overvåge og justere temperatur, varme og lys, og de vil gøre fremtidens biler i stand til at "snakke" med hinanden om vejens beskaffenhed og den optimale hastighed uden sammenstød.

»Der er en tydelig trend i retning af, at alle de her indlejrede systemer i de enkelte apparater bliver sat til selv at kommunikere med hinanden på kryds og tværs for at finde ud af, hvordan en given opgave bedst kan løses. Systemerne kommer til at indgå i store selv-organiserende netværk, som går under betegnelsen cyber-fysiske systemer. Hvis vi indretter os med endnu flere af den type it-systemer, nytter det ikke, at de fejler. De bliver rygraden i fremtidens samfund, så det er vigtigt, at de er pålidelige, brugbare, effektive, fejltolerante og modstandsdygtige over for hacker-angreb,« forklarer Kim Guldstrand Larsen.

Den type udfordringer har han og kollegerne i Center for Indlejrede Software Systemer i forvejen stor erfaring med. Eksempelvis fra et meget konkret arbejde med software til insulinpumper, hvor pålidelighed bogstaveligt talt kan være et spørgsmål om liv og død.

Når vi puljer de danske kræfter på det her område, er vi med fremme blandt de bedste i verden.

Kim Guldstrand Larsen

Den fælles dansk-kinesiske satsning skal både styrke det teoretiske grundlag og forbedre de praktiske metoder, som bruges til at modellere og analysere cyber-fysiske systemer.

Selv om det i udgangspunktet handler om grundforskning, er den store bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond ledsaget af et håb om, at de forskningsmæssige resultater på længere sigt kan medføre en forbedret ingeniørmæssig praksis og en væsentlig højnelse af kvaliteten af de udviklede systemer.

Den kinesiske samarbejdspartner er East China Normal University, og Danmarks Tekniske Universitet ved professor Flemming Nielson er også med i projektet.

Dermed er der en klar rød tråd til de forskningsaktiviteter, som AAU og DTU i forvejen samarbejder om i det fælles danske forskningscenter og VKR Centre of Excellence MT-Lab.

Støtten til det nye dansk-kinesiske grundforskningscenter i indlejret software indgår i Danmarks Grundforskningsfonds og den kinesiske forskningsfond NSFC's fælles oprustning inden for informations- og kommunikationsteknologi, hvor der samtidig etableres to andre centre.

Det nye dansk-kinesiske center får navnet IDEA4CPS, Center for Physical Systems.

Artiklen er lavet i samarbejde med Aalborg Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk