Mikroskopiske spor fra rummet fundet på Antarktis
Mikrometeoritter begravet under årtiers snefald på Antarktis gemmer på kosmisk kemi, der peger på, hvordan organiske molekyler kom til jorden.

Mikrometeoritter er blevet gravet frem under Antarktis. De gemmer på kosmisk kemi. (Foto: Jerzy Strzelecki)

Mikrometeoritter er blevet gravet frem under Antarktis. De gemmer på kosmisk kemi. (Foto: Jerzy Strzelecki)

På Antarkis ligger mikrometeoritter begravet under årtiers snefald.

De gemmer på kosmisk kemi, der kan give et fingerpeg på, hvordan organiske molekyler kom til jorden

Det er et franskbaseret forskerhold fra Concordia-basen på Antarktis, der har fundet de velbevarede meteroritstykker.

Forskerne har gravet sne frem, der er faldet for flere årtier siden. Endnu før menneskelig aktivitet på stedet kan have ødelagt noget.

Ved at smelte tre kubikmeter sne fandt forskerne 148 mikrometeoritter, hvoraf to var fyldt med organisk materiale. Selvom stykkerne er uhyre små, er det alligevel nok til at give vigtige ledetråde i forhold til solsystemets evolution og fødsel, ifølge undersøgelsen, der er publiceret i 7. maj-udgaven af 'Science', skriver scientificamerican.com.

Solsystemets fødsel

»Et af de vigtigste spørgsmål, vi tager fat på med disse partikler, handler om solsystemets fødsel, det materiale som planeterne er skabt ud af,« siger undersøgelsens hovedforfatter Jean Duprat, der er kosmokemiker ved the Nuclear Spectrometry and Mass Spectrometry Center.

»Hvis man vil gøre det, er man virkelig nødt til gå efter materiale fra små objekter som asteroider eller kometer,« siger han.

Altså primitive objekter, der ikke har været udsat for meget smeltning i de mellemliggende milliarder af år.

Flere forskningsprojekter har forsøgt at give svar på, hvordan de karbonbaserede stoffer er ankommet til jorden og har skabt liv. Heraf tyder flere studier på, at kometer og asteroider kan have leveret dem.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk