Meteorit er landet i Danmark: Få mere viden
I weekenden ramte en meteorit fra det ydre rum Ejby på Sjælland. Forskerne er begejstrede, for meteoritter kan give ny viden om universet og måske give svar på gåden om livets opståen. Læs mere her.

Her kan du se en privatvideooptagelse af lysglimtet, da Ejby-meteoritten faldt ned. (Video: Brian Mansfeldt)

Her kan du se en privatvideooptagelse af lysglimtet, da Ejby-meteoritten faldt ned. (Video: Brian Mansfeldt)

Så du det? Nattehimlen blev oplyst, da en meteorit i weekenden havde kurs mod Danmark. Et stykke af stenen blev dagen efter fundet i Ejby ved Glostrup.

Forskere er begejstrede, for meteoritter giver fascinerende ny viden om universet. Faktisk er der teorier om, at meteornedslag for milliarder af år siden dannede grundlag for, at der kunne dannes liv på Jorden. Det kan du læse om i artiklen Livets byggesten fundet på komet.

Andre teorier går på, at meteoritter, der rammer Jorden, stammer fra solsystemets asteorider.

Det kan stadig betale sig at gå på meteoritjagt

I løbet af weekenden har Statens Naturhistoriske Museum analyseret sig frem til, at den meteorit, der ramte Ejby, er en såkaldt kondrit, som er en forholdsvis almindelige meteorit. 

Der kan sagtens ligge flere dele af stenen fra rummet i det område, hvor den er fundet, sagde lektor Henning Haack til Politiken, så det kan stadig betale sig at gå på meteoritjagt. Først skal du måske lige læse artikle Hvordan kan jeg vide, at jeg har fundet en meteorit? I artiklen får du også mere at vide om, hvad en kondrit er, og hvordan den adskiller sig fra andre typer meteoritter.

Men så skal du også skynde dig ud, for seneste melding er, at der alllerede er fundet mere af den såkaldte Ejby-meteorit denne gang på en parkeringsplads i Herlev. Stykket er endda større end det, der blev fundet i Ejby, skriver DR.dk, som også oplyser, at meteorstykket ramte noget beton og gik i mindre stykker. (Opdatering den 8. februar 2016 kl. 15.30)

Fakta

Se meteoritten
Ejby-meteoritten bliver snart sendt til et underjordisk laboratorium i Italien, men hvis du er heldig, kan du lige nå at se den: Mandag den 8. februar mellem kl. 16 og kl. 18 - viser Geologisk Museum i Købehavn meteoritten frem.

Faktisk ramte meteoritten parkeringspladsen med sådan en kraft, at der blev dannet et lille krater, men heldigvis kom ingen til skade. Anderledes voldsomt var det, da en formodet meteorit for et par år siden tordnede ned i Rusland og sårede op mod 950 personer. Den tragiske begivenhed kan du læse om i artiklen: Forsker: Det kan være brudstykker af en større meteor.

Og der er meget mere guf at hente i Videnskab.dk's arkiv. Foreksempel kan du læse om, hvordan et Ungt solsystem hjælper med at løse meteorit-mysterium, eller at særlige mønstre i undergrunden i England var tegn på et meteorit-nedslag for 201 mio. år siden. 

I videoen herunder deler forskere fra Aarhus Universitet deres viden om meteoritter:

Meteornedslag i Danmark from Aarhus Universitet on Vimeo.

I denne video giver forhenværende planetarieleder Ole J. Knudsen et lille indblik i meteorernes verden sammen med astrofysiker Hans Kjeldsen. Videoen er lavet af Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk