Mere ilt i atmosfæren gør klimaet koldere
Ny forskning viser den store rolle, som ilt spiller i forbindelse med klimaændringerne. Ved hjælp af en helt ny metode har danske forskere vist, at højt iltindhold i atmosfæren og havene gør klimaet koldere.

Mere ilt i atmosfæren og havene kan være med bremse den nuværende globale opvarmning. (Foto: Colourbox.dk)

Mere ilt i atmosfæren og havene kan være med bremse den nuværende globale opvarmning. (Foto: Colourbox.dk)

Alle taler om CO2 og andre drivhusgasser som årsag til den globale opvarmning og de store klimaforandringer, som vi oplever i øjeblikket. Men hvad med ilt- eller oxygen-indholdet i atmosfæren og i havene? Hvilken betydning har iltindholdet for den globale opvarmning?

Det spørgsmål er blevet aktuelt efter, at professor Robert Frei fra Institut for Geologi og Geografi på Københavns Universitet i samarbejde med kolleger i Uruguay, England og på Syddansk Universitet i Odense har slået fast, at der er en historisk sammenhæng mellem ilt og temperatur-udsving i kølig retning.

Forskerholdet er gennem analyser af jernholdige sten fra vidt forskellige steder i verden, og sten, som dækker en periode på over 3.000 millioner år, nået frem til deres resultater. Deres opdagelser er gjort mulige af en ny analysemetode, som forskerteamet har udviklet.

Chrom-isotoper afslører iltindhold i atmosfæren

Denne metode er baseret på analyser af chrom-isotoper - altså forskellige kemiske varianter af grundstoffet chrom. Disse chrom-isotoper i de jernholdige sten viste sig at afspejle iltindholdet i atmosfæren. Metoden er et enestående stykke værktøj, som gør det muligt at undersøge tidligere ændringer i atmosfærens iltindhold og dermed mulige klimaændringer.

»For at sige det kort kan vi konkludere, at et højt iltindhold i havvand betyder stor mængde havliv, som igen 'æder' drivhusgassen CO2, hvilket medfører afkøling af jordens overflade. Gennem tiden har klimaet været afhængig af balancen mellem CO2 og ilt i atmosfæren. Jo mere CO2 og andre drivhusgasser, jo varmere har klimaet været. Men vi ved fortsat ikke meget om den proces, der fører fra varmere klima og til 'en istid' med koldere temperaturer - udover at iltindholdet spiller en vigtig rolle. Derfor vil det være interessant at inddrage iltindholdet i atmosfæren og havet meget mere i den samlede forskning for at forstå og gøre noget ved årsagerne til de nuværende klimaforandringer,« siger professor Robert Frei.

Fakta

VIDSTE DU

Jordens atmosfære indeholder ca. 20,9 procent ilt. Det danske ord ilt blev dannet af H.C. Ørsted ud fra ordet ild. Tidligere blev det kaldt for surstof - den direkte oversættelse fra det græske-latinske oxygenium.

Frei og hans internationale forskningsteams resultater peger på, at der har været to perioder i Jordens 4,5 milliarder år lange historie, hvor der har været en væsentlig forandring af iltindholdet i luften og i havet. Den første store stigning fandt sted i perioden for mellem 2,45 milliarder og 2,2 milliarder år siden. Det andet 'boost' af ilt fandt sted for 'kun' 800 til 542 millioner år siden og førte til en oxidering af de dybe have og dermed muligheden for liv på de dybder.

Større iltindshold køler temperaturen

»For at forstå fremtiden må vi forstå fortiden. De to store stigninger i iltindholdet viser i hvert fald, at temperaturen faldt. Vi håber, at vores forskningsresultater kan bidrage til at forstå kompleksiteten i klimaændringerne. Jeg tror ikke, at vi mennesker har den store indflydelse på hovedprocessen med iltens dannelse på det store plan og de uundgåelige istider eller udsving i temperaturer, som jordens historie er fyldt med gennem tiden. Men det betyder ikke, at vi ikke skal gøre noget for at dæmme op for den nuværende globale opvarmning. Fx ved at lave tiltag som øget skovbeplantning og andre initiativer, der skaber et større iltindhold i atmosfæren og i havene,« påpeger Robert Frei, som sammen med sit forskerteam har arbejdet på projektet i foreløbig tre år.

Deres forskningsresultater om iltens betydning for jordens klima offentliggøres nu i det anerkendte internationale tidsskrift Nature.

Lavet i samarbejde med Det Naturvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

For at sige det kort kan vi konkludere, at et højt iltindhold i havvand betyder stor mængde havliv, som igen 'æder' drivhusgassen CO2, hvilket medfører afkøling af jordens overflade.

Robert Frei

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk