Marsrobot tæt på målet
NASA-robotten 'Curiosity' nærmer sig den røde planet. Landingen skal efter planen ske mandag 6. august.

Curiosity i rummet. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

NASA's næste marsrobot, Curiosity, fik forleden, 29. juli, justeret sin bane ved at affyre rumkapslens styreraketter to gange i samlet seks sekunder.

Banekorrektionen, der var den femte siden sondens afrejse fra Jorden, forløb helt som forventet. Curiosity blev opsendt 26. november sidste år og vil ankomme til Mars mandag, 6. august.

Curiosity skal undersøge Mars for liv

Det er planen, at Curiosity skal lande i et 154 kilometer stort krater ved navn Gale. Dette krater er blandt andet blevet udvalgt som landingssted for Curiosity, fordi lag ved foden af bjerget ser ud til at indeholde ler og sulfater, der typisk dannes i forbindelse med flydende vand.

Curiosity er omkring dobbelt så stor og mere end fem gange så tung som de to identiske marsrobotter, Spirit og Opportunity.

Curiosity skal køre rundt på marsoverfladen og undersøge mulighederne for, at Mars på et tidspunkt har været egnet for liv. Det er planen, at robotten skal køre rundt i mindst et marsår, svarende til knap to jordår.

Følg landingen direkte

I forbindelse med landingen af Curiosity 6. august afholder Tycho Brahe Planetarium et offentligt arrangement, hvor vi følger landingen direkte.

Da landingen forventes at ske kl. 07:31 dansk tid, vil der være tale om et morgenarrangement fra kl. 06:30 til ca. kl. 08:30. Danske marsforskere, der er involverede i missionen, kommer og fortæller om status for udforskningen af Mars, samt naturligvis om, hvilke opgaver Curiosity skal løse på den røde planet.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud