Marsrobot fanget på foto i forbifarten
Da Curiosity 6. august fløj ind i marsatmosfæren, var NASA-sonden MRO på pletten til at tage et billede.

Curiosity i faldskæmen fanget af MRO. (Foto: NASA/JPL-Caltech/UA)

NASA-sonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) var på pletten i går, 6. august, for at tage et billede af robotten Curiosity, da den ankom til Mars.

Billedet viser Curiosity ca. tre kilometer over marsoverfladen, mens robotten stadig hang i sin 16 meter store bremsefaldskærm.

Den største plet (øverst) er faldskærmen, mens den mindste plet (nederst) er selve sonden. På tidspunktet for optagelsen befandt MRO sig ca. 320 kilometer fra Curiosity.

Det største kamera på rumfart

Billedet blev taget med kameraet HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), der er det ene af seks videnskabelige instrumenter på MRO.

Det er det største kamera, der nogensinde er blevet sendt af sted på en rummission til en anden planet.

Normalt peger HiRISE lige nedad og optager billeder, hvor hvert billedelement svarer til mellem 25 og 32 centimeter på marsoverfladen. Det betyder, at overfladedetaljer ned til en meters størrelse kan studeres.

MRO's billeder bruges til udvælgelse

Det er anden gang, at MRO fanger en sonde, der lander på Mars.

Første gang var i slutningen af maj 2008, hvor NASA-sonden Phoenix Mars Lander også blev fanget under landingen.

MRO har kredset om Mars siden marts 2006, og det er blandt andet MRO's skarpe billeder, der er blevet brugt til at udvælge landingsstedet for Curiosity: det ca. 154 kilometer store Gale-krater.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud