Mars-robotten Spirit er tavs som graven
Siden marts 2010 har der ikke været radiokontakt med Mars-robotten Spirit - håbet svinder for nogensinde at høre fra den igen.

I månedsvis har folkene bag NASA's to Mars-robotter, Spirit og Opportunity, forgæves forsøgt at komme i radiokontakt med Spirit. 

Robotten har ikke givet lyd fra sig siden d. 22. marts sidste år, hvor den gik i vinterdvale. 

Dvalen var et resultat af, at den lave vintersol ikke gjorde det muligt for robotten at producere tilstrækkeligt med strøm ved hjælp af dens solpaneler.

Men siden da er sollyset vendt tilbage og for nogle uger siden - nærmere bestemt d. 10. marts - toppede solindstrålingen. 

Desværre har sollyset ikke haft den ønskede virkning - Spirit er stadig tavs.

Folkene bag missionen forsøger nu forskellige kommunikationsstrategier for at få kontakt med Spirit.

Hvis ikke der kommer svar fra Spirit i løbet af en måned eller to vil yderligere kontaktforsøg dog blive opgivet. 

På den modsatte side af Mars fortsætter Spirit's identiske tvilling, Opportunity, dog ufortrødent arbejdet med at undersøge den røde planet.

Opportunity er på vej mod et stort krater ved navn Endeavour, der er ca. 21 km stort - meget større end de kratere, robotten indtil nu har studeret.

Både Spirit og Opportunity ankom til Mars i januar 2004 og har leveret masser af ny viden om den røde planet. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk