Malariamyg i kælderen
Malariamyggen er et af de dyr, der er forsvundet og ikke længere findes i Danmark. Men måske skal du alligevel lige tage et ekstra kig, næste gang du går i kælderen?

Malariamyggen er sjælden i Danmark, men du gør alligevel klogt i lige at tjekke efter, næste gang du går i kælderen. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Malariamyggen er sjælden i Danmark, men du gør alligevel klogt i lige at tjekke efter, næste gang du går i kælderen. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Vi har drænet det danske landskab for alt det vand, der tidligere fandtes i grøfter, damme, sumpe og i fodspor fra køer langs å-bredden. Det har medført et kolossalt tab af biodiversitet.

Noget af det, der er blevet sjældent, og som vi ikke begræder tabet af, er malariamyg.

Men tjek alligevel næste gang, du er i kælderen, for der kan måske være en enkelt. De fleste myg sidder med kroppen næsten parallelt med underlaget. Hvis der sidder en overvintrende myg med bagkroppen løftet i en vinkel på omkring 45 grader, er det en malariamyg.

Risikoen for smitte herhjemme er væk

"Næsten i hver eneste Gaard og Hus laa der Syge … hver Dag ringede Kirkeklokkerne til Begravelse”, skrev en læge i slutningen af 1800-tallet om situationen på Lolland-Falster.

Sygdommen skyldes en parasit, der spredes via malariamyg. Der skal en vis mængde af både myg og smittede personer til for at holde sygdommen i cirkulation. Grøftning og dræning – og vel også et forbedret sundhedssystem – fjernede efterhånden risikoen for at blive smittet i Danmark.

De seneste tilfælde af en danskproduceret malariasmitte er fra 1945.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker