Lyrefugle laver deres egen musik - og danser til den
Det er set før, at fugle og andre dyr danser til den musik, de hører. Lyrefuglen gør det samme. Forskellen er bare, at den selv laver den musik, den danser til.

Du er måske, måske ikke, stødt på Snowball, kakaduen, som gladeligt danser til dubstep og faktisk er helt fortrinlig til det.

Også søløven Ronan har kastet sig over dansen og er især begejstret for et helt bestemt stykke musik. Men i modsætning til Ronan, som har været nødt til at finde sin yndlingssang blandt allerede indspillede numre, har lyrefuglene slet ikke den begrænsning.

Fuglene efterligner andre 

Lyrefuglene er kendt for at kunne imitere så godt som alle lyde, og deres repertoire spænder vidt. Det tyder på, at de synes, at alt fra lyden af en motorsav til fløjteri fra andre artsfæller er fede at imitere.

Og nu viser det sig oven i købet, at lyrefuglene selv danser til den musik, de kan lave ud fra deres brede spektrum af lyde, skriver ScienceNews.

Den observation har forskere fra Australian National University i Canberra gjort sig. En af dem er Anastasia Dalziell. Hun og hendes kollegaer har studeret videoer af de hankønnede lyrefugle, der fører sig frem foran potentielle mager.

Studiet er for nylig udgivet i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

Musik og dans som parringsritual

Parringsdansen har dermed også fået en ny betydning;

Hver han sammensætter nemlig sin egen sang og danser til den med sine unikke dansetrin. De gør mest brug af trin til siden og vendinger, og så vifter de med deres lyre-lignende halen, som du også kan se i videoen øverst i denne artikel.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk