Lyd fra jordskælv ved Jylland
Lyden fra jordskælvet ved Jylland rystede hele Nordeuropa og blev blandt andet optaget af NATO's seismometre i Norge. Hør den her.

Billede af jordrystelsen, målt af en klynge af seismometre nord for Oslo, kaldet NORSAR. (Databehandling og illustration: Bo Holm Jacobsen)

Billede af jordrystelsen, målt af en klynge af seismometre nord for Oslo, kaldet NORSAR. (Databehandling og illustration: Bo Holm Jacobsen)

Jordskælvet i Nordsøen fredag aften blev ligesom alle andre rystelser i jorden omkring Nordeuropa optaget af NATO's samling af seismometre uden for Oslo i Norge.

Hør jordskælvet ved Jylland, optaget i Norge (NB: Kort optagelse, så tænd for lyden med det samme.)

Siden 1970erne har NATO observeret jordskælv for at afsløre eventuelle hemmelige atomprøvesprængninger, og derfor fangede udstyret også jordskælvet, der blev målt til 4,7 på Richter-skalaen, hvilket svarer til den rystelse, som blev fremkaldt af atombomben ved Hiroshima i 1945.

Langt mildere end Haiti

På optagelsen (herover og -under) kan du høre et komprimat af lyden, lavet af lektor Bo Holm Jacobsen fra Geologisk Institut på Aarhus Universitet. På den korte optagelse svarer hvert sekund til et minut i realtid.

Da Haiti for en måneds tid siden blev ramt af et kraftigt jordskælv til 7,0 på Richter-skalaen, som blandt andet lagde hovedstaden Port-au-Prince i grus, fandt Bo Holm Jacobsen lyd optaget af seismometre på Bornholm.

Lyden optaget af NORSAR:

 

Det forholdsvis rolige danske jordskælv udløste blot en tusindedel af energien fra Haiti og fik 'kun' huse til at ryste i Vest- og Nordjylland, så det har slet ikke sendt samme rystelser ud i verden.

»Lyden fra skælvet rystede godt nok hele Nordeuropa. Men jeg har også prøvet at finde lyd fra målestationer længere væk end Nordeuropa - blandt andet på Grønlands indlandsis - men der var ikke noget at høre,« konstaterer Bo Holm Jacobsen.

Samme styrke som skælv i 2008

Den røde plet vest for Jylland viser epicenter for jordskælvet fredag 19. februar kl. 22.09. (Illustration: Bo Holm Jacobsen/Google Maps)

Jordskælvet med epicenter i Nordsøen var af samme styrke som det jordskælv, der i 2008 ramte Sydsverige og sendte rystelser ind over Sjælland.

Jordskælv af den styrke rammer Danmark med helt op til 20 års mellemrum, så ifølge Bo Holm Jacobsen er vi "heldige" at have oplevet to skælv så tæt på hinanden.

Danske optagelser af jordskælvet er først tilgængelige mandag.

Hør jordskælvet ved Jylland, optaget i Norge (NB: Kort optagelse, så tænd for lyden med det samme.)

Læs mere om teknikken bag lydmålingerne i artiklen Jordskælvet i Haiti hørt på Bornholm.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk