Lille hund har forbløffende stor klitoris
En lille fransk bulldog er blevet opdaget med en ualmindelig stor klitoris. Opsigtsvækkende indeholder den mandlige kønsorganer.

Bijous ejer bryder sig ikke om, at den lille franske bulldog får for meget opmærksomhed på grund af sin store klitoris. Som erstatning bringer vi derfor et billede af en anden sød fransk bulldog. (Foto: Colourbox)

Bijous ejer bryder sig ikke om, at den lille franske bulldog får for meget opmærksomhed på grund af sin store klitoris. Som erstatning bringer vi derfor et billede af en anden sød fransk bulldog. (Foto: Colourbox)

En klitoris kom imellem den lille franske bulldog Bijou og hendes ejer. Ejeren havde igennem længere tid undret sig over størrelsen på sin firbenede venindes ædlere del. Den var ualmindeligt stor.

Så den lille 18 måneder gamle canadiske tæve fik snor på og trissede ned ad Montreals gader til ’ Université de Montréal’. Der mødte hun professor David Silverside fra Faculté de médecine vétérinaire, som igangsatte en kyndig undersøgelse af det iøjefaldende fænomen.

Først da det kære væsen fik røntgenfotograferet de nedre regioner, stod det klart, at der ikke var tale om hvilken som helst forvokset klitoris. Til alles overraskelse indeholdt Bijous klitoris:

 • Et penisben, som er en særlig knogle, han-hunde har i deres penis
   
 • En uudviklet prostatakirtel
   
 • Et sæt forvanskede testikler

En helt speciel hermafrodit

Fundet i Bijous klitoris har skabt en del opsigt, for det er temmelig unikt. Den lille hund er nemlig ikke hermafrodit – altså både han og hun – som de kommer flest.

Normalt, når dyr eller mennesker er tvekønnede, fordi de har en særlig gen-fejl. Men historien er en anden for den lille franske bulldog.

Hermafroditter

Et ud af 20.000 mennesker bliver født som kvinde med testikler, fordi de har to X-kromosomer, hvor der ved en fejl er knyttet et SRY-gen.

Bijous hun har to X-kromosomer - men ikke det såkladte SRY-gen, som tvekønnede normalt har (læs de tekniske detaljer under artiklen).

Dansk zoolog: specielt, men ikke overraskende

Bijous unikhed vækker dog ikke interesse overalt, hvor den nævnes. Der skal eksempelvis mere end en hund med forstørret klitoris til at chokere zoolog og dyrlæge Mads Bertelsen fra Zoologisk Have i København.

»Det er ikke særlig almindeligt. Jeg har aldrig set sådan et dyr, men jeg vil ikke sige, at det er overraskende. Hunde bliver der født mange af, så nogle af dem vil have defekter. Det er straks mere usandsynligt, at man ser sådan noget på en panda, som der kun bliver født tolv af om året,« siger Mads Bertelsen.

Han fortæller, at de fleste dyr, hvori der opstår defekter, hurtigt vil dø – de fleste allerede i fosterstadiet. Især når der er tale om fejl i hjernen, hjertet eller andre vigtige organer.

»Desuden bliver en hund tit aflivet, hvis den ser mærkelig ud ved fødslen. Så kommer vi måske aldrig til at høre om dens defekter. Men defekten her kan hunden jo leve med, og derfor er den blevet opdaget,« siger Mads Bertelsen.

Måske lever der et foster i Bijous klitoris

Røntgenbilleder viste, at Bijous klitoris gemte et penisben, testikler og en prostatakirtel. (Foto: Faculty of Veterinary Medicine, Universite de Montreal/LiveScience)

Dyrlægen mener, at Bijou først for alvor er opsigtsvækkende, hvis hun både har de mandlige kønsorganer i sin klitoris og æggestokke ligesom en normal tæve – hvad historien fra Montreal ikke melder noget om.

»Det vil være usædvanligt, hvis hunden har to sæt kønskirtler – altså også æggestokke. I så fald kan en forklaring være, at den har en ’intern tvilling’. Altså, at dele af et tvillinge-foster lever i den,« siger Mads Bertelsen.

Andre dyr har også store klitter

Mads Bertelsen fortæller, at der findes andre historier om dyr, som fra naturens side har meget store klitorisser. Men ingen af dem kan sammenlignes med historien om Bijou.

 

 • De små lemurer er et eksempel. Hyæner er et andet. Faktisk kan hun-hyænernes klitoris være så stor, at det er svært at se, om der er tale om en han eller hun.
   
 • Fra både Svalbard og Grønland er rapporteret isbjørne med forstørrede klitorisser. Årsagerne er uafklarede, men forurening i det arktiske miljø har været mistænkt.

Kun én anden kendt fransk bulldog er blevet født med en klitoris som Bijous. Det er den spanske hund Tana, som i foråret 2000 chokerede en dyrlæge med sin ualmindeligt store klitoris.

Der er også rapporter om andre hunderacer samt geder og heste med samme feature.

 

Giga-klitten skyldes et særligt gen

Hold nu fast: Bijou har ligesom alle andre hunkønsvæsner to X-kromosomer. Det betyder, at det kære væsen genetisk set er en hun.

Det er unormalt for hermafroditter. Normalt bliver mennesker nemlig og dyr tvekønnede på grund af følgende genfejl:

 • En han-hund har både et X og et Y-kromosom. En hun har to X-kromosomer.
   
 • Y-kromosomet indeholder et gen, der kaldes SRY ('sex-determining region Y'-gen).
   
 • Men en fejl kan betyde, at SRY-genet i en sædcelle knytter sig til et X-kromosom i stedet for et Y-kromosom.
   
 • Hvis den unormale sædcelle befrugter et æg – der altid bærer et X-kromosom – vil afkommet være en hun med to X-kromosomer. Men alligevel have et SRY-gen og derfor udvikle testikler som en mand.

Det er sjældent, at hunde bliver født med to X-kromosomer, hvor der ved en fejl er knyttet et SRY-gen. Men ikke engang det særsyn forklarer Bijous specielt indrettede klitoris. Den findes nemlig ikke hos Bijou.

»Hun er en tæve med to X-kromosomer og testikler – til trods for, at hun ikke har SRY-genet,« siger David Silversides til LiveScience.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk