Lille dyr – stort skud!
I foråret dukker der kæmpemæssige muldvarpeskud op rundt omkring i de små haver. Skuddene fungerer både som redekammer, spisekammer og som beskyttet tilflugtssted.

Muldvarpeskuddet her er en halv meter højt og en meter i diameter. Muldvarpen selv vejer blot omkring 100 gram. (Foto: Lars Bøgh/Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Muldvarpeskuddet her er en halv meter højt og en meter i diameter. Muldvarpen selv vejer blot omkring 100 gram. (Foto: Lars Bøgh/Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Hvor der er muldvarpe, er der normalt masser af muldvarpeskud, og enkelte af dem er virkelig kolossale. Det er vinterens redeskud. Disse 'kæmpehøje' får man nemt øje på her i det spæde forår.

I min have har den lokale muldvarp lavet et skud, der er en halv meter højt og en hel meter i  diameter. Et imponerede værk og en enorm kraftanstrengelse for et lille dyr på blot 100 gram. Vægten af jordbunken nærmer sig 200 kg!

 

Fungerer som beskyttet tilflugtssted

Redeskuddet dækker ofte over gange og kamre i flere lag. Øverst er der et lunt redekammer foret med mos og blade. Under det et spisekammer med især regnorme, som muldvarpen har bidt i nakken – så de er lammede, men levende nok til at holde sig friske og appetitlige i lang tid.

Det store redeskud har formodentlig flere funktioner, bl.a. fungerer det som et relativt beskyttet tilflugtssted, hvis gangsystemet oversvømmes – og i muldvarpens hjørne af min have ligger grundvandsspejlet faktisk kun få spadestik nede.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker