Lad eksperter vurdere din opfindelse
På sommerens Science in the City-festival kan du både se hængekøjer, der kan lade mobiltelefonen op, lege kirurg med 3D-briller på og få at vide, om din egen opfinderidé er god eller ej.

Har du en idé, du selv synes er ret god? Så besøg GTS-foreningens telt under Science in the City fra 21. til 26. juni. Her kan du få en opfinderrådgiver til at vurdere din idé og omsætte den til produktion, hvis den altså holder vand. (Foto: Shutterstock)

Har du en idé, du selv synes er ret god? Så besøg GTS-foreningens telt under Science in the City fra 21. til 26. juni. Her kan du få en opfinderrådgiver til at vurdere din idé og omsætte den til produktion, hvis den altså holder vand. (Foto: Shutterstock)

Den 21. til 26. juni foregår sommerens store videnskabsfestival, Science in the City, i København.

I den sammenhæng får offentligheden mulighed for at få et indblik i, hvordan forskning og innovation bliver til industri. Det sker, når GTS-foreningen med ord, computerspil og opfindelser fortæller om deres arbejde med at gøre gode ideer til virkelighed.

GTS-foreningen, der består af de ni Godkendte Teknologiske Service-institutter, vil i løbet af Science in the City holde oplæg om deres arbejde, vise eksempler på innovative danske opfindelser og give dig muligheden for selv at få vurderet din gode idé eller opfindelse af professionelle opfinderrådgivere.

Kommer du ikke til Science in the City med din egen idé, gør det heller ikke noget. I stedet kan du more dig med eksempelvis at prøve Alexandra Instituttets simulator til ørekirurgi med 3D-briller på eller slappe af i en hængekøje, der er forsynet med nok solceller til at lade din mobiltelefon op.

Du kan også høre forskellige oplæg, der blandt andet gør dig klogere på, hvad stamceller kan bruges til i fremtiden.

»I forbindelse med Science in the City giver vi folk mulighed for at se, høre og prøve nogle af de ting, som GTS-institutterne arbejder på at gøre anvendelige for danske virksomheder. Vi håber på, at det kan være med til at sætte fokus på det arbejde, som vi laver, der jo netop handler om at få viden i arbejde, så virksomhederne kan skabe vækst og arbejdspladser -noget der virkelig er på den danske dagsorden. Institutterne arbejder med markedsnære teknologier, som helt sikkert kan inspirere publikum, og vi håber derfor, at mange kigger forbi,« fortæller informationschef for GTS-foreningen Dorthe Christiansen, der står for koordinering af GTS-foreningens bidrag til videnskabsfestivalen.

GTS-foreningen bygger bro mellem virksomhed og universitet

Danmarks ni almennyttige Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter) er samlet i GTS-foreningen, der med godkendelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og med offentlige midler i ryggen hjælper især små og mellemstore danske virksomheder med at få forskning, udvikling og innovation til at gå op i en højere enhed.

Fakta

De ni danske Godkendte Teknologiske Service-institutter består af Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, DBI, Bioneer, Agrotech, Delta, Force Technology, DHI og DFM.

De er godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet og modtager årligt 300 millioner kroner til at hjælpe små og mellemstore danske virksomheder med at bygge bro til blandt andet danske universiteter.

GLS-foreningens institutter er inde over 20.000 samarbejdsaftaler med forskellige små og mellemstore virksomheder om året.

Det drejer sig blandt andet om at gøre forskning på de danske universiteter tilgængelig for virksomhederne, og her bygger GTS-institutterne bro mellem universiteterne og virksomhederne.

Netop GTS-institutternes arbejde er vigtigt for de mellemstore og små virksomheder, der ikke selv har kapaciteterne til at indlede samarbejder med universiteterne, hvilke store virksomheder ofte gør direkte.

»De små og mellemstore virksomheder har ofte en masse gode ideer, men det kan svært for dem at indlede samarbejder med universiteterne direkte for at videreudvikle deres ideer. Her går GTS-foreningen ind og hjælper med at etablere kontakten og samarbejdet,« siger Dorthe Christiansen om GTS-foreningens arbejde.

Spil online miljø-spil

Resultatet af disse samarbejder kan opleves i GTS-foreningens telt i løbet af Science in the City.

Foruden at prøve hængekøjen, der kan oplade en mobiltelefon, kan du også prøve kræfter med rollen som byplanlægger på den mest miljøvenlige måde med DHI’s online strategispil AQUA Republica, hvor det drejer sig om at bygge en bæredygtig by. Jo mere du formår at tage hensyn til miljøet og befolkningen, des flere points får du.

Eller måske var det noget med at lege dronepilot i en brændselscelledreven drone fra Teknologisk Institut?

»Vi har udvalgt en masse opfindelser og teknologier, der måske ikke er så nørdede, men alligevel meget godt illustrerer, hvad vi laver. Og så bliver de forhåbentlige sjove for folk at opleve,« siger Dorthe Christiansen.

Kom og få vurderet din opfindelse

Fakta

Se alle GTS-institutternes arrangementer i programmet for Science in the City-festivalen.

Du kan også besøge GTS-foreningens telt i forbindelse med Science in the City og få vurderet, om der er bund i din egen idé eller opfindelse.

Når det drejer som om gode ideer, er det nemlig ofte en jungle for almindelige mennesker at finde ud af, hvor man skal henvende sig for at finde ud af, om ideen overhovedet kan bære at blive sat i produktion.

Og hvis den kan, hvor skal man så henvende sig? Og hvad med patentering af ideen?

»Det kan en opfinderrådgiver hjælpe med. Den slags gør vi jo til dagligt, men i forbindelse med Science in the City vil der være opfinderrådgivere til stede, som gerne lægger et helt uforpligtende øre til folks ideer,« siger Dorthe Christiansen, der som eksempel trækker en ung håndboldinteresseret pige frem.

Pigen var træt af at slæbe en harpiks-indfedtet håndbold med sig til og fra træning, så hun kom med en god idé til en lille bæretaske.

Ét af institutterne i GTS-foreningen hjalp pigen med at kontakte de relevante virksomheder for at få hendes idé omsat til produktion.

»Det kan altså være de mest enkle ideer, der viser sig at være gode,« siger Dorthe Christiansen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.