Kvantefysik udtrykt gennem musik
Oplev en række af fysikkens mest prominente skikkelser fortælle om den mikroskopiske kvanteverdens vidundere og særheder - tilsat musik!

Symphony of Science er et projekt startet af komponisten og lydteknikeren John Boswell. Hans mål er at udbrede forskningsbaseret viden og filosofi til den brede offentlighed på nye og anderledes måder.

Symphony of Science består af videoer og musikstykker, hvor lydbidder af populærvidenskabelige formidlere redigeres, manipuleres elektronisk og klippes sammen med musik, for at skabe et nyt kunstnerisk og pædagogisk udtryk.

Formidlernes tale manipuleres med såkaldt 'autotune', der får deres toneleje til at stemme med musikken, så det lyder som om de synger, og deres talestrøm glider naturligt sammen med musikken.

Hvem er formidlerne? 

Frank Close
Frank Close er partikelfysiker og professor i fysik ved University of Oxford. Han har modtaget flere hædersbevisninger for sit arbejde med at udbrede offentlighedens forståelse af fysik, og var mellem 1997 og 2000 ansvarlig for kommunikation og offentlig uddannelse hos CERN.

Siden 2003 har han ledet det britiske hold i den Internationale Fysik Olympiade, og så kan han blandt andet godt lide at synge i sin fritid.

Michio Kaku
Michio Kaku er professor i Teoretisk Fysik ved City University of New York og var med til at grundlægge den såkaldte Streng-felt-teori - en formalisering af Strengteorien, der forsøger at forene kvantemekanik og relativitetsteorien.

Han har udgivet adskillige lærebøger om streng- og kvantefysik foruden flere populærvidenskabelige bøger. Han er vært for et ugentligt, timelangt radioprogram om videnskab, krig, fred og miljø og har optrådt i en lang række tv-programmer og film.

Brian Cox
Brian Cox er partikelfysiker og professor ved University of Manchester. Han arbejder til daglig på det 2.000-mand store ATLAS-projekt ved CERN i Schweitz, der gør brug af Large Hadron Collider - verdens største maskine - og som for nylig præsenterede nye målinger, der indkredser Higgs-partiklen.

Han nyder bred popularitet i Storbritannien som vært og fortæller i en række videnskabsprogrammer for BBC, og så er han ikke helt fremmed for musikalsk formidling: Ved siden af sine tidlige studier i fysik havde han en karriere som keyboardspiller i popbandet D:Ream.

Richard Feynman
Richard Feynman (1918-88) var professor i Teoretisk Fysik ved California Institute of Technology. Han anses for en pioner indenfor kvantecomputer-forskning og opfinder af begrebet nanoteknologi, og modtog Nobelprisen i Fysik i 1965 for sine bidrag til udviklingen af kvanteelektrodynamik.

Feynman var under 2. Verdenskrig en del af Manhattan-projektet, der udviklede den første atombombe, og i 1980'erne en del af det panel, der efterforskede årsagerne til Challenger-rumfærge-ulykken.

Han opnåede desuden bred anerkendelse som populærvidenskabelig formidler, og via sin interesse for biologi plejede han relationer med mange af den gryende genetiske videnskabs store skikkelser.

Stephen Hawking
Stephen Hawking er teoretisk fysiker og kosmolog og en af verdens mest berømte og anerkendte nulevende forskere. Han bestred posten som Lucasian Professor of Mathematics ved Cambridge University, en af verdens mest prestigiøse forsker-embeder i 30 år, og har modtaget en lang række priser og hædersbevisninger for sit omfattende arbejde.

Udenfor akademiske kredse har Hawking haft stor succes som populærvidenskabelig formidler, især med bestselleren 'A Brief Historiy of Time'. Hawking lider af en scleroserelateret nervesygdom der har svækket ham gradvist over årene, så han i dag er fuldstændigt paralyseret og bundet til en kørestol. Han kommunikerer ved hjælp af en computer, men forsætter stadig sit videnskabelige arbejde.

Morgan Freeman
Morgan Freeman er Oscar-belønnet skuespiller, der har medvirket i næsten 100 film og tv-serier. Han modtog i 2011 det Amerikanske Filminstituts Life Achievement Award - en af Hollywoods største æresbevisninger.

Freeman interesser sig privat for videnskab, og hans popularitet som fortæller i både fiktions- og dokumentar-film har gjort ham til et yndet valg som populærvidenskabelig formidler.

Hans myndige stemme kan blandt høres i dokumentarfilmen Vores Kosmiske Rejse, der vises i Tycho Brahe Planetarium, og han er fast vært for programmet Through the Wormhole på Discovery Channel.

 

Læs mere om kvantefysik på Videnskab.dk:

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.