Kløft på størrelse med Grand Canyon fundet under Indlandsisen
Engelske og tyske forskere har ved hjælp af NASA-data fundet en kæmpe kløft, som er længere end selveste Grand Canyon - og nogle steder mere end 800 meter dyb.

 

En stor og hidtil fuldstændig ukendt ’kløft’ er blevet fundet omkring 1,6 kilometer under Grønlands Indlandsis ved hjælp af blandt andet radardata fra NASA.

Kløftens karakteristika minder om en snoet flodkanal og er mindst 750 kilometer lang, hvilket gør den længere end Grand Canyon. På nogle steder er kløften mere end 800 meter dyb. Den kæmpe formation menes at have været der, før Indlandsisen kom til for millioner af år siden, og kan være med til at fortælle historien om, hvordan landskabet så ud i fortiden.

»Man kunne måske formode, at Jordens landskab var fuldt ud udforsket og kortlagt, men vores forskning viser, at der stadig er meget tilbage at opdage« siger geografiprofessor Jonathan Bamber fra University of Bristol, England. Han er hovedforfatter på studiet, som netop er publiceret i det højtansete videnskabelige tidsskrift Science.

Transporterer smeltevand ud i havet

Forskerne brugte en massiv mængde radar-data optaget fra luften, indsamlet af NASA og forskere fra England og Tyskland i løbet af flere årtier for at kortlægge landskabet under Indlandsisen.

Det er ret bemærkelsesværdigt, at en afgrund på størrelse med Grand Canyon bliver fundet i det 21. århundrede.

Michael Studinger, NASA's IceBridge-projekt

En stor del af dette data stammer fra NASA’s Operation IceBridge, som i første omgang løb fra 2009 til 2012, men som bliver genoptaget i 2014.

Den nyopdagede kæmpekløft spiller formentlig en vigtig rolle i at transportere smeltevand fra det inderste af Grønland til kanten af Indlandsisen og ud i havet.

»Det er ret bemærkelsesværdigt, at en afgrund på størrelse med Grand Canyon bliver fundet i det 21. århundrede,« siger Michael Studinger, som er en af forskerne tilknyttet NASA’s IceBridge-projekt.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk