Klimaforandringerne giver store nytårstorsk
Torsk i Nordsøen vokser langt mere end forventet. Forklaringen skal findes i den globale opvarmning.

Du kan få større stykker Nordsø-torsk på tallerkenen end forventet. Den globale opvarmning har nemlig givet den lækre fisk vokseværk. (Foto: Colourbox)

Du kan få større stykker Nordsø-torsk på tallerkenen end forventet. Den globale opvarmning har nemlig givet den lækre fisk vokseværk. (Foto: Colourbox)

Der er gode chancer for, at du kan få en stor nytårstorsk i år. Den globale opvarmning er nemlig skyld i, at Nordsøens torsk vokser langt hurtigere end normalt.

Det viser ny, overraskende dansk forskning, som Peter Grønkjær, lektor i marin økologi ved Biologisk Institut, Aarhus Universitet, står i stævnen for.

»Torsken er vekselvarm, så når vandet bliver varmere, går alle dens livsprocesser hurtigere. Torskene fordøjer derfor deres føde hurtigere og omsætter den til ekstra meget muskelvæv,« siger Peter Grønkjær, lektor i marin økologi ved Biologisk Institut, Aarhus Universitet.

Forskerne troede, torsken blev mindre

Forskerne havde ellers regnet med, at Nordsøens torsk ville blive mindre. Overfiskeri har nemlig sat gang i en proces, hvor fiskene bruger deres energi på at reproducere sig, frem for at vokse.

»Men havets varmere temperaturer har i de seneste 30 år kompenseret for den forventede nedgang i torskens størrelse,« konstaterer Peter Grønkjær.

Klimaforandringer truer torskens overlevelse

Den globale opvarmning får sjældent skylden for noget godt. Den gode nyhed om torskens størrelse er da også kun et lille lyspunkt i et meget mørkt hav.

»På det lille punkt, der handler om torskens vækst, er det en god nyhed. Men betyder ikke, at opvarmningen i Nordsøen er godt for torsken som sådan. De højere temperaturer ændrer økosystemet. Sammensætningen af de krebsdyr, som torskeynglen lever af, forandrer sig. Og så får ynglen sværere ved at overleve,« fortæller Peter Grønkjær.

Fakta

I 1980’erne var en gennemsnitlig kønsmoden torsk i Nordsøen 4 år gammel og målte 70 cm.

I 2000 var en voksen torsk på samme sted kun 2,5 år gammel og 50 cm lang.

I dag er fiskene igen lige så store som i 1980erne. Det skyldes, at havet er blevet varmere.

Se også boksen under artiklen.

Faktisk er der risiko for, at torskene helt forsvinder fra de danske farvande. I Nordsøen vil de søge mod nord, hvor havet er koldere. Og i Østersøen vil de muligvis uddø, fordi de ikke kan yngle i det saltfattige vand i den nordlige Østersø, hvor temperaturen ellers passer til torsk.

Opdagelsen skal redde torsken

Forskerne har gjort den opsigtsvækkende torske-opdagelse ved at gennemgå tal fra det Internationale Havforskningsråd – ICES Data Centre.

Tallene fortalte:

 • Hvor varmt havet har været på forskellige tidspunkter
   
 • Hvor store fiskene i gennemsnit var på forskellige tidspunkter
   
 • Hvor fiskene befandt sig på forskellige tidspunkter
   
 • Hvornår fiskene blev kønsmodne på forskellige tidspunkter

»Ved at koble alt det sammen, kan vi konkludere, at vægtændringen skyldes forandringer i temperaturen,« fortæller Peter Grønkjær.

Resultaterne fra undersøgelsen skal bruges til at udvikle strategier for, hvordan vi kan bevare torskebestanden i Nordsøen.

Den videnskabelige artikel er netop blevet publiceret i det internationale tidsskrift Global Change Biology.

Modellen viser torskens vækst før og efter kønsmodning.

 • I 1980’erne blev torsken kønsmoden omkring 4 år og 70 cm (blå cirkel) og voksede derefter langsomt (blå linie).
   
 • Nu bliver torsken kønsmoden omkring 2.5 år og 50 cm (rød cirkel), men vokser derefter hurtigere end i 1980’erne (rød linie).
   
 • Det betyder, at ældre torsk faktisk kan opnå samme størrelse som torskene i 1980’erne.
   
 • Størrelsen på torskene ville have været betydeligt mindre, hvis ikke væksten var gået op som følge af en varmere Nordsø (lyserød linie).

Torsk bliver normalt meget mindre, når en bestand har været udsat for overfiskeri.

Fiskerne hev mange Nordsø-torsk op af havet i 1980’erne og 90’erne. Hvert år fiskede vi 60 procent af alle torsk i alderen 2-4 år.

Det betød, at de fisk, der fik mulighed for at gyde, var de fisk, der – på grund af deres gener – gydede tidligt i livet. Gener for tidlig gydning blev derfor givet videre i torskebestanden. Derfor gyder torsk i dag mange år tidligere, end de gjorde for 30 år siden.

»Når torskene gyder tidligere, bruger de deres energi på at lave æg og sæd i stedet for at vokse. I 1980’erne blev torsken kønsmoden, når den var 70 cm. I dag sker det, når den måler 50 cm.«

»Til gengæld vokser torsk i dag – takket være klimaforandringerne – videre, så de bliver lige så store som i 1980’erne,« siger Peter Grønkjær.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk