Klimaforandringer får selv palmer til at lide
Nyt dansk studie viser, at mange palmer risikerer at bukke under, når klimaet ændrer sig.

Nogle palmer er små buske. Andre er 60 meter høje træer. Alene på dette billede fra en regnskov i Brasilien ser vi fire forskellige palmearter. Nu har forskere vist, at palmer kun langsomt formår at tilpasse sig et ændret klima. Det er dystert nyt, fordi palmerne spiller en enorm rolle i økosystemet. Tilmed
bruger mennesker op mod halvdelen af de 2.440 arter, der i alt findes blandt andet til byggemateriale og madressourcer. (Foto: Dennis Pedersen & Henrik Balslev)

Nogle palmer er små buske. Andre er 60 meter høje træer. Alene på dette billede fra en regnskov i Brasilien ser vi fire forskellige palmearter. Nu har forskere vist, at palmer kun langsomt formår at tilpasse sig et ændret klima. Det er dystert nyt, fordi palmerne spiller en enorm rolle i økosystemet. Tilmed bruger mennesker op mod halvdelen af de 2.440 arter, der i alt findes blandt andet til byggemateriale og madressourcer. (Foto: Dennis Pedersen & Henrik Balslev)

Klimaforandringer går hårdest ud over dem, der ikke tilpasser sig eller flytter. Desværre for palmer bruger de millioner af år på begge dele, viser nyt dansk studie.

De manglende egenskaber til at tilpasse eller flytte sig kan komme til at koste mange palmer livet, når de næste 200 år for alvor skruer op for temperaturen.

Det vurderer hovedmanden bag det nye studie:

»Når vi kigger på palmers udviklingshistorie og udbredelse i rum og tid, kan vi se, at det er svært for palmerne at sprede sig til nye steder og udvide deres miljøkrav. Det kan blive dyrt for dem de kommende år,« fortæller postdoc Wolf Eiserhardt fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Resultatet af den nye forskning er netop præsenteret i Natures open access-tidsskrift Scientific Reports.

Palmers nedtur rammer også mennesker

Tabet af palmer er ikke kun et problem for palmerne selv.

»Mennesker er i mange områder særdeles afhængige af palmerne og de afgrøder, der kan høstes fra dem. Der findes i alt 2.440 palmearter. Af dem benytter mennesker sig af mere end halvdelen til byggematerialer og mad,« fortæller professor Henrik Balslev, der også har bidraget til studiet.

Forsvinder palmerne, forsvinder dermed også grundlaget for mange mennesker, hvis liv i høj grad er bundet op på palmernes skæbne.

Palmer har en langsom udviklingshistorie

I deres studie har Wolf Eiserhardt og kolleger fra Institut for Bioscience studeret digitale kort over udbredelsen af alle Amerikas 550 palmearter – fra Uruguay i syd til Californien i nord.

Kortene har de suppleret med information omkring temperaturer, jordbundsforhold og nedbør.

En nødløsning vil være, at vi mennesker hjælper palmer med at etablere sig, hvor der opstår nye områder med passende klima for dem.

Jens-Christian Svenning

Det udvidede kort over palmernes udbredelse har forskerne holdt op imod tidligere forskning i palmernes slægtskabsforhold og dermed fået den brede indsigt i palmernes evne til at migrere og tilpasse sig.

»Man må forestille sig, at palmer, der har levet i Amerika i millioner af år, har haft rigeligt med tid til at tilpasse sig alle typer klima. Men det ser vi ikke. Der findes forskellige palmegrupper i forskellige miljøer, hvor de har udviklet sig i gennem mange millioner år uden at kunne kolonisere andre miljøer. Dette skyldes især palmernes temperaturkrav, som betyder meget for deres udbredelse, og som kun ændrer sig meget langsomt,« fortæller studiets medforfatter, professor Jens-Christian Svenning.

»Det viser sig også i, at palmerne globalt set holder sig eksklusivt til områder med tropisk og subtropisk klima, selvom de har haft 100 millioner år til at tilpasse sig andre klimaer,« supplerer Wolf Eiserhardt.

Palmer i farezonen

Palmernes manglende evner til at tilpasse sig kan komme til at koste mange af dem livet.

I takt med, at klimaet forandrer sig over de næste 50 til 200 år, vil nogle områder blive aldeles ugunstige for de palme-arter, der hører til der. Da de ikke kan tilpasse sig på så kort tid, risikerer de langsomt men sikkert at uddø der.

Samtidig dukker dog også nye områder op, der har betingelser, som er gunstige for palmerne. Men da palmerne kun dårligt spreder sig til nye områder, vil der formentlig gå meget lang tid, før palmerne af sig selv formår at overtage den nye niche.

»Nogle af palmerne er til gengæld populære prydplanter og vil sandsynligvis blive hjulpet på vej af mennesket ved at blive plantet i haver og parker,« påpeger Jens-Christian Svenning.

Menneskets tilfældige brug af palmer vil næppe redde flertallet af arterne, men endnu er det ikke for sent at lave tiltag til at sikre de mange palmer:

»Det vigtigste er at stoppe tabet af palmernes naturlige habitater og begrænse omfanget af klimaændringerne mest muligt. En nødløsning vil være, at vi mennesker hjælper palmer med at etablere sig, hvor der opstår nye områder med passende klima for dem,« siger Jens-Christian Svenning. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.