Kedelige fisk lyser som provinsdiskoteker
Plankton og gopler har længe været kendt for deres evner til at lyse i mørket. Men en ny undersøgelse viser, at langt flere fisk end forventet besidder denne evne.

Fluorescens. Det er muligvis ikke et ord, der får klokkerne til at bimle hos dig. Men du kender helt sikkert effekten. Det er det, der sker, når man bærer en neonfarvet t-shirt på et underlødigt diskotek med masser af ultraviolet lys: T-shirten lyser op. Eller, den 'lyser i mørket', som Medina ville have formuleret det.

Det samme kan visse dyr, og når dét er tilfældet, kaldes det i stedet for biofluorescens. Denne form for fluorescens har længe været et kendt fænomen blandt plankton, koraller, gopler og enkelte fisk.

Men da amerikanske forskere satte sig for at undersøge en større gruppe fisk for deres biofluorescerende evner, skiftede overraskende mange af disse farve i det rette lys.

Effekten kan ikke ses med det blotte øje, men opstår i en proces, hvor elektroner optager lys i en bestemt bølgelængde og genudsender en del af lyset med en anden bølgelængde. 

De kedeligste fisk var mest farvestrålende

Forskerne bag undersøgelsen, der kommer fra American Museum of Natural History, kiggede på hundredevis af fisk med særlige 'filtre'.

Over 180 af arterne viste biofluorescens, hvilket svarede til omkring 80 procent af de undersøgte fisk.

Undersøgelserne viste voldsomme forskelle i mønstre og styrke hos de forskellige fisk. Og temmeligt overraskende viste det sig, at de fisk med det kedeligste udseende i normalt hvidt lys, var de mest farverige i den særlige belysning.

Samtidig har forskerne vist, at det særlige udstyr, de brugte til at fremkalde og se diskotekseffekten hos fiskene, i forvejen er indbygget i en stor del af fiskenes øjne.

Bemærkelsesværdigt nok, mangler de fleste hajer og rovfisk denne funktion, som altså skaber evnen til at se de fluorescerende farver i mørke. Det har affødt spekulationer i, om effekten er udviklet for at kommunikere på en kanal, som rovdyrene ikke kan afkode.

Den videnskabelige artikel om undersøgelsen udkom for nylig i online-tidsskriftet PLOS One.

Herunder kan du se forskernes egen video om opdagelsen, hvor de blandt andet går i dybden med det udstyr, de har udviklet for at filme fiskene:

Video: American Museum of Natural History

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk