Kan et træ smide alle bladene på én gang?
En læser har oplevet at gå langs en masse træer, der pludselig, som på fælles kommando, taber de fleste af bladene. Hvordan kan det lade sig gøre, spørger han.

Frostvejr kan få et træ til at tabe en stor del af bladene næsten samtidigt. Hvordan kan det være? (Foto: Colourbox)

Frostvejr kan få et træ til at tabe en stor del af bladene næsten samtidigt. Hvordan kan det være? (Foto: Colourbox)

 

Her om efteråret drysser massevis af orange, gule og brune blade mod jorden. Det lyder idyllisk, men det går ikke altid helt stille for sig, når træerne smider sommertøjet.

Poul Walther Jensen har oplevet, at en hel række træer har tabt bladene samtidigt:

»Når man er ude i naturen, ved en trærække, kan man opleve, at et af træerne lige pludseligt sender en masse blade til jorden - nærmest som en eksplosion," skriver han til Spørg Videnskaben.

Han undrer sig: 

»Det er ikke alle bladene fra træet på én gang, men bare en del af dem som falder til jorden samtidig. Det kan ikke være på grund af vinden, for fra træerne lige ved siden af falder der ikke blade af, lige i det øjeblik. Foregår der nogle processer i de enkelte træer, som løsner bladene samtidig?« spørger han.

Stressede træer bombarderer dig med blade i frostvejr

Det korte svar er, at ja, det kan man godt sige.

Plantebiolog Jette Dahl, der er lektor emeritus på Naturhistorisk Museum i København, afslører bagmanden bag det det mystiske fænomen, der ind i mellem tvinger efterårets træer til at skifte til nøgen vinterdragt i løbet af et splitsekund:

»Om efteråret kan man opleve mange slags løvfældende træer, som for eksempel birke eller asketræer, der pludselig taber en masse blade. Det skyldes som regel nattefrost, der ødelægger bladenes i forvejen skrøbelige løsningslag,« forklarer hun og uddyber: 

»Løsningslaget er et tyndt lag af celler der sidder ved bladfoden, lige der hvor bladet falder af stilken, og som om efteråret, går meget let i stykker«

(Læs mere om biologien bag løvfaldet her: Hvorfor taber træer og buske deres blade om efteråret?)

Visne blade er symptom på stress

Når året går på hæld, og kviksølvet kryber sammen i bunden af termometeret, bliver løvfældende træer og planter stressede. Jette Dahl forklarer, at stress får planter og træer til at danne mere af hormonet ethylen, som sætter skub i en produktion af enzymer.

Enzymerne gør cellerne i løsningslaget skrøbelige, og opløser cellevæggene. Så når frosten slår til og giver bladene dødsstødet, kommer den let til sejren.

Frosten er den sidste dråbe i bægeret hos efterårets sårbare blade.

»Det tynde, skrøbelige løsningslag forslider, når det bliver koldt. Når cellerne i løsningslaget får frost, tager de skade, og bliver bløde og opløst. Det kan få træet til at tabe en masse blade næsten samtidigt«, fortæller Jette Dahl

Træer er forskellige

Fordi det er træet som helhed, der danner både ethylen og de enzymer, der følger med, er løsningslaget på de fleste blade på samme træ nogenlunde lige svækket. Derfor kan frostvejr rive en stor mængde blade af et træ på en gang.

Jette Dahl slutter af med at forklare, at træer, ligesom mennesker, er forskellige, og at et træ sagtens kan danne lidt mere eller lidt mindre ethylen, end træet ved siden af. Selvom de er samme art, og står i samme omgivelser.

Det er grunden til man kan få fornemmelsen af at gå mellem en gruppe træer, hvor nogle pludseligt taber en stor del af bladene, mens andre kampagtigt holder fast i de sidste sommerminder.

Videnskab.dk takker Jette Dahl for opklaringen af mysteriet, og til gengæld for det gode spørgsmål sender vi en dejlig grå t-shirt til Poul. Så må han selv supplere med jakke, hat og handsker, når frosten går på jagt efter de sidste stædige blade.

Har du selv et spørgsmål, der er ligeså godt som Pouls? Så send det til os på redaktionen@videnskab.dk, så prøver vi at indfange svaret.

Ventetiden kan du jo udfylde med efterårshygge, varm kakao, og de kloge svar på mange andre finurligheder, som du kan finde under Spørg Videnskaben.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.



Det sker