Kæmpekanin hærgede ferie-ø i Middelhavet
For millioner af år siden voksede kaniner sig så store på øen Minorca i Middelhavet, at de ikke længere kunne hoppe. Forskere har fundet fossil af en kanin på 12 kg.

En kunstnerisk fremstilling af kæmpekaninen Nuralagus rex i selskab med bl.a. den nulevende europæiske kanin, Oryctolagus cuniculus, i forgrunden. (Illustration: Meike Köhler, medforfatter til den videnskabelige artikel)

En kunstnerisk fremstilling af kæmpekaninen Nuralagus rex i selskab med bl.a. den nulevende europæiske kanin, Oryctolagus cuniculus, i forgrunden. (Illustration: Meike Köhler, medforfatter til den videnskabelige artikel)

Hvis du synes, kaninen i buret hjemme i haven er en grovæder, så skulle du have oplevet dyrene på ferieøen Minorca for nogle millioner år siden.

Ifølge tidsskriftet Journal of Vertebrate Paleontology har spanske forskere fundet rester af en kanin på hele 12 kilogram. Små øjne, små ører og en lang rygrad afslører, at den  formentlig har levet uden fjender og i øvrigt haft meget svært ved at hoppe som andre kaniner.

»Jeg tror, at denne kongekanin, Nuralagus rex, har gået ret klodset. Forestil dig en bæver på land,« siger førsteforfatter, palæontolog Josep Quintana fra Institut Català de Paleontologia i en pressemeddelelse fra tidsskriftet.

Kæmpekanin viser, at øer påvirker dyrs størrelse

Kæmpekaninen levede for mellem tre og fem millioner år siden. Den er måske et af de ældste eksempler på, at dyr kan udvikle sig pudsigt, når de bor på isolerede øer. En gammel teori lyder, at store dyr bliver mindre og mindre dyr større, når de bor på øer, formentlig på grund af udbuddet af føde og antallet af f.eks. kødædende fjender.

Det er formentlig manglen på naturlige fjender, der også har fået kaninens øjne og ører til at skrumpe til uforholdsmæssig lille størrelse. I stedet har det store dyr kunnet fokusere på at finde rødder og knolde til at fylde sin store mave.

Selvom 12 kg lyder abnormt, hører det med til historien, at der også i dag lever kaniner, som vejer mere, end man lige skulle tro. Den største er racen Belgisk kæmpe, som snildt runder 7 kg og kryber op mod 10 kg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk