Kæle-grise er de perfekte forsøgsdyr
De små nuttede grise, der har vundet hjerterne hos stjerner som George Clooney, David Beckham, Paris Hilton og Megan Fox, viser sig nu ganske velegnede som forsøgsdyr.

Minigrisen, der er et populært kæledyr, viser sig nu meget velegnet som forsøgsdyr. (Foto: Ernst Vikne)

Minigrisen, der er et populært kæledyr, viser sig nu meget velegnet som forsøgsdyr. (Foto: Ernst Vikne)

De nuttede små 'minigrise' sælges for priser på omkring 9000 kroner stykket. En pris som flere Hollywood-stjerner rask væk betaler for at få fingre i et af de små kræ.

Det er blandt andre kendisser som George Clooney, David Beckham, Paris Hilton og Megan Fox, der har kastet deres kærlighed på dyret.

Når et femårigt forskningsprojekt støttet af EU nu udtrykker sin begejstring for grisene, er det dog ikke ligefrem deres nuttethed, der sigtes til.

Derimod har smågrisene vist sig mere velegnede end andre dyr, når det drejer sig om at teste, hvilken effekt ny medicin har på mennesker, skriver britiske The Independent.

Det skyldes deres 'nære fysiologiske og atomiske ligheder med mennesker'.

Forargelse

Minegrisene, der nedstammer fra det vietnamesiske hængebugsvin, kom til Vesten i tresserne, hvor de oprindeligt blev avlet med henblik på forskning.

»Grisen ligner mennesket i forhold til mange egenskaber i sin anatomi, fysiologi, biokemi og levemåde,« lyder det i EU-rapporten.

»Især hjerte-karsystemet, hud og fordøjelse betragtes som rigtig gode modeller for mennesket. På grund af disse ligheder kan effekten af giftige kemikalier hos grise ligne effekten på mennesker mere end deres effekt på andre ofte anvendte forsøgsdyr.«

Ikke overraskende falder grisenes indtog i laboratorierne ikke i god jord hos dyreværnsforkæmpere.

»At erstatte et dyr med en anden art er ikke et skridt fremad, hvad gælder dyreforsøg,« siger Sarah Kite fra British Union for Abolition of Vivisection.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.