Sponseret af E-magasinet Polarfronten

Videnskab.dk bringer udvalgte artikler fra e-magasinet Polarfronten.

Isbjørnen er måske slet ikke truet af klimaforandringer
'Isbjørnen er truet af klimaforandringer', lyder det. Men formodningen bygger på tynde data. Genforskere vil nu via DNA fra 10.000 år gamle knogler undersøge, hvordan klimaændringer tidligere har påvirket isbjørnen.

Forskere mener, at isbjørnen er truet, blandt andet fordi mængden af havis i Arktis bliver mindre og mindre. Dermed forsvinder isbjørnens jagtområder, hvor den normalt fanger sæler. (Foto: Shutterstock)

Forskere mener, at isbjørnen er truet, blandt andet fordi mængden af havis i Arktis bliver mindre og mindre. Dermed forsvinder isbjørnens jagtområder, hvor den normalt fanger sæler. (Foto: Shutterstock)

Det er af gode grunde ikke nemt at finde knoglerester af gamle isbjørne. Isbjørnen lever og dør på havisen, og dens jordiske rester synker til bunds i ishavet.

Derfor var genforsker Eline Lorenzen fra Center for GeoGenetik ved Statens Naurhistoriske Museum i København fyr og flamme, da det gik op for hende, at der på et museum i Skt. Petersborg lå en samling 10.000 år gamle, forhistoriske isbjørneknogler gemt væk i magasinerne.

Der havde de ligget og samlet støv i mange år, efter at de i 1980’erne var blevet fundet i en køkkenmødding under en arkæologisk udgravning på de Nysibiriske Øer.

De 10.000 år gamle knogler er siden blevet hentet til Statens Naturhistoriske Museum i København, hvor der i laboratorierne er blevet udvundet DNA-materiale fra dem.

Et evolutionært perspektiv på isbjørnen

DNA fra nogle 10.000 år gamle isbjørneknogler fra et museum i Skt. Peterborg spiller en vigtig rolle i nyt klimaprojekt. (Foto: Tina Brand)

De gamle isbjørneknogler er så værdifulde for Eline Lorenzen og hendes kolleger, fordi de kan levere det DNA-materiale, som skal være med til at afsløre, om tidligere tiders klimaforandringer har påvirket isbjørnen genetisk.

»Isbjørnen bliver i dag vurderet som en truet art af IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources). Vurderingen bygger på en formodning om, hvordan klimaforandringerne vil påvirke isbjørnen, men hviler på data, der ikke strækker sig over mere end 20-30, måske 50 år,« forklarer Eline Lorenzen.

»Vi vil gerne kunne anskue problemet i et længere evolutionært perspektiv, altså over tusindvis af år, og søge tilbage til tidligere klimaforandringer, som minder meget om dem, der venter i fremtiden. Og vores spørgsmål er: hvordan reagerede isbjørnen på ændringerne dengang?«

Bjørne har været gennem tilsvarende klimaforandringer før

Det er især en periode for 6-8.000 år siden, som interesserer forskerne. 

Vil isbjørnen uddø, eller er det en populærvidenskabelig misforståelse?

Eline Lorenzen

Dengang blev det så varmt, at store dele af den grønlandske havis smeltede bort, og sommerisens sydlige grænse lå 1.000 kilometer længere mod nord end i dag. Det var et klima, som minder meget om det, som klimaforskerne forudser vil blive en realitet de næste årtier.

Vil isbjørnen uddø - eller er det en misforståelse?

Genforskerne har genomet for de 10.000 år gamle, russiske bjørne og for den nulevende isbjørn, så ved at sammenligne den genetiske mangfoldighed før og efter den pågældende klimaperiode for 6-8.000 år siden, regner de med at kunne fastslå, om der har været en klimamæssig respons hos isbjørnen på det varmere klima.

Som Eline Lorenzen formulerer det:

»Dette studie vil give de første konkrete beviser på, hvordan isbjørnen har klaret sig gennem tidligere tiders klimaforandringer. Det vil gøre os i stand til for første gang at give et videnskabeligt svar på, hvordan arten vil reagere fremover på den globale opvarmning. Vil isbjørnen uddø, eller er det en populærvidenskabelig misforståelse?«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk