Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af 'krystal-paladset'
I det antarktiske ishav har et isbjerg roteret 180 grader og afslører, hvilke herligheder der har gemt sig under havets overflade. Se de spektakulære billeder af isens blå-turkise farver og flotte mønstre.

Når nogen bruger frasen: »Det er kun toppen af isbjerget«, kan man godt stå tilbage og spekulere på, hvad mon bunden så er?

Galleriet oven for giver dig et svar, som sjældent er set smukkere.

»Isen indeholder århundreders vindblæste sedimenter og mineraler. Det er, som er det gjort af drømme,« oplyser NASA til Dailymail.com, der for nylig har offentliggjort de smukke billeder.

Et alien-blåt vidunder i Antarktis

Det er fotografen Alex Cornell fra The U.S. Antarctic Program, som til sin store begejstring har opdaget det omvendte isbjerg i det antarktiske ishav, Iceberg Alley, i Weddelhavet.

»Typiske isbjerge er hvide med blå accenter nær vandet. Denne derimod var alien-blå. Den var som en galaktisk artefakt – slet ikke som noget, der stammer her fra Jorden,« fortæller han til Dailymail.com.

Den blå-grønlige farve, som får isen til at ligne krystaller, er skabt på baggrund af isens måde at modtage solens lys på under havet.

Når sollys rammer klart havvand, vil vandet nemlig altid absorbere sollysets røde farve, mens den reflekterer lysets blå farve tilbage. Det er også forklaringen på, at helt klart tropevand ofte fremstår som turkisblåt. 

På billederne kan du se, hvordan farverne spiller sammen med århundreders lag af sedimenter og mineraler, der har sat sig i flager på isen og nu danner de smukkeste mønstre.

U-vending er ekstremt sjælden - og farlig

I Iceberg Alley roterer en stor koncentration af isbjerge dagligt med uret ved at bevæge sig rundt i en nord-nordøstlig retning. Men det er langt fra kutyme, at et af bjergene pludselig bryder ud af rytmen og laver en u-vending.

Under normale omstændigheder befinder hele 90 procent af et isbjerg sig nemlig under havets overflade, hvilket gør, at isens vægtkoncentration bliver holdt nede.

Når isbjerget på billederne alligevel er gået så drastisk mod strømmen, skyldes det, at isen under havet er smeltet, og vægtfordelingen er blevet forskudt.

Den ubalance, som er blevet skabt, har i sidste ende resulteret i en 180 graders vending.

Vendingen er i dette tilfælde forløbet fredeligt, men det er langt fra risikofrit, når et isbjerg roterer. Den enorme bevægelse i havet kan nemlig starte en tsunami til fare for eventuelle skibe i farvandet. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk