Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af 'krystal-paladset'
I det antarktiske ishav har et isbjerg roteret 180 grader og afslører, hvilke herligheder der har gemt sig under havets overflade. Se de spektakulære billeder af isens blå-turkise farver og flotte mønstre.

Når nogen bruger frasen: »Det er kun toppen af isbjerget«, kan man godt stå tilbage og spekulere på, hvad mon bunden så er?

Galleriet oven for giver dig et svar, som sjældent er set smukkere.

»Isen indeholder århundreders vindblæste sedimenter og mineraler. Det er, som er det gjort af drømme,« oplyser NASA til Dailymail.com, der for nylig har offentliggjort de smukke billeder.

Et alien-blåt vidunder i Antarktis

Det er fotografen Alex Cornell fra The U.S. Antarctic Program, som til sin store begejstring har opdaget det omvendte isbjerg i det antarktiske ishav, Iceberg Alley, i Weddelhavet.

»Typiske isbjerge er hvide med blå accenter nær vandet. Denne derimod var alien-blå. Den var som en galaktisk artefakt – slet ikke som noget, der stammer her fra Jorden,« fortæller han til Dailymail.com.

Den blå-grønlige farve, som får isen til at ligne krystaller, er skabt på baggrund af isens måde at modtage solens lys på under havet.

Når sollys rammer klart havvand, vil vandet nemlig altid absorbere sollysets røde farve, mens den reflekterer lysets blå farve tilbage. Det er også forklaringen på, at helt klart tropevand ofte fremstår som turkisblåt. 

På billederne kan du se, hvordan farverne spiller sammen med århundreders lag af sedimenter og mineraler, der har sat sig i flager på isen og nu danner de smukkeste mønstre.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

 

U-vending er ekstremt sjælden - og farlig

I Iceberg Alley roterer en stor koncentration af isbjerge dagligt med uret ved at bevæge sig rundt i en nord-nordøstlig retning. Men det er langt fra kutyme, at et af bjergene pludselig bryder ud af rytmen og laver en u-vending.

Under normale omstændigheder befinder hele 90 procent af et isbjerg sig nemlig under havets overflade, hvilket gør, at isens vægtkoncentration bliver holdt nede.

Når isbjerget på billederne alligevel er gået så drastisk mod strømmen, skyldes det, at isen under havet er smeltet, og vægtfordelingen er blevet forskudt.

Den ubalance, som er blevet skabt, har i sidste ende resulteret i en 180 graders vending.

Vendingen er i dette tilfælde forløbet fredeligt, men det er langt fra risikofrit, når et isbjerg roterer. Den enorme bevægelse i havet kan nemlig starte en tsunami til fare for eventuelle skibe i farvandet. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.