Insektvinge flår bakterier i stykker
Forskere har fundet ud af, at overfladen på en særlig type cikades vinger som et naturligt forsvar kan ødelægge bakteriecellers membran. Denne viden kan måske være med til at højne den hygiejniske standard på f.eks. offentlige toiletter.

Dørhåndtag til offentlige toiletter eller gelændere i busser er hjemsted for temmelig mange bakterier. Forestil dig, at man kunne lave overflader, som helt uden brug af kemikalier var bakteriedræbende.

Det er et muligt perspektiv af en undersøgelse, som biofysikforskere fra Swinburne University of Technology i Australien har lavet. Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Biophysical Journal.

Forskerne undersøgte en særlig art af cikader (Psaltoda claripennis) med gennemsigtige vinger for at finde ud af, hvordan disser cikader holdt bakterier væk fra vingerne.

Det viste sig, at vingernes overflade i sig selv rev bakteriecellernes membraner eller overflader i stykker, som man kan se i videoen øverst i denne artikel. Cikadevinger er én af de første overflader, man kender, der virker sådan.

Læs også: Insekt-drevne robotter skal opsnuse miljøkatastrofer

Gummihandske der bliver revet over

Cikadernes vinger består af mønstre af 'nanosøjler' eller små, stumpe pigge. Når bakterier lander på overfladen, sætter de sig fast, men som det fremgår af videoen, bliver bakteriernes cellemembraner rykket i stykker, når de skal udbrede sig ned mellem 'nanosøjlerne'.

Forskerne troede først, at membranerne simpelthen ville punktere, men det viste sig altså, at de nærmere blev rykket fra hinanden.

Studiets forskningsleder Elena Ivanova sammenligner det over for Nature med en gummihandske, der bliver revet over. Den vil også begynde at revne og blive rykket fra hinanden, efterhånden som man trækker i den.

Læs også: Hund snuser sig frem til farlig bakterie på hospitalet

Undersøgelsen viste dog også, at cikadevingerne kun kunne rive bakterier, der havde en relativt fleksibel membran, over. Det var straks værre med stivere bakterier.

Mere forskning er altså krævet, før vi kan tage fat om offentlige håndtag og gelændere uden at samle andres bakterier op.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk