Insektvinge flår bakterier i stykker
Forskere har fundet ud af, at overfladen på en særlig type cikades vinger som et naturligt forsvar kan ødelægge bakteriecellers membran. Denne viden kan måske være med til at højne den hygiejniske standard på f.eks. offentlige toiletter.

Dørhåndtag til offentlige toiletter eller gelændere i busser er hjemsted for temmelig mange bakterier. Forestil dig, at man kunne lave overflader, som helt uden brug af kemikalier var bakteriedræbende.

Det er et muligt perspektiv af en undersøgelse, som biofysikforskere fra Swinburne University of Technology i Australien har lavet. Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Biophysical Journal.

Forskerne undersøgte en særlig art af cikader (Psaltoda claripennis) med gennemsigtige vinger for at finde ud af, hvordan disser cikader holdt bakterier væk fra vingerne.

Det viste sig, at vingernes overflade i sig selv rev bakteriecellernes membraner eller overflader i stykker, som man kan se i videoen øverst i denne artikel. Cikadevinger er én af de første overflader, man kender, der virker sådan.

Læs også: Insekt-drevne robotter skal opsnuse miljøkatastrofer

Gummihandske der bliver revet over

Cikadernes vinger består af mønstre af 'nanosøjler' eller små, stumpe pigge. Når bakterier lander på overfladen, sætter de sig fast, men som det fremgår af videoen, bliver bakteriernes cellemembraner rykket i stykker, når de skal udbrede sig ned mellem 'nanosøjlerne'.

Forskerne troede først, at membranerne simpelthen ville punktere, men det viste sig altså, at de nærmere blev rykket fra hinanden.

Studiets forskningsleder Elena Ivanova sammenligner det over for Nature med en gummihandske, der bliver revet over. Den vil også begynde at revne og blive rykket fra hinanden, efterhånden som man trækker i den.

Læs også: Hund snuser sig frem til farlig bakterie på hospitalet

Undersøgelsen viste dog også, at cikadevingerne kun kunne rive bakterier, der havde en relativt fleksibel membran, over. Det var straks værre med stivere bakterier.

Mere forskning er altså krævet, før vi kan tage fat om offentlige håndtag og gelændere uden at samle andres bakterier op.