Ildkugler set fra Danmark
To lysstærke meteorer - såkaldte ildkugler - er både observeret og fotograferet fra Danmark.

Ildkuglen 12. november kl. 02:17 dansk tid, fotograferet fra Djursland. (Foto: P. Christiansen/Planetariet.dk)

Ikke bare én, men to gange blev der mandag 12. november set et meget lysstærkt meteor - en såkaldt ildkugle - fra Danmark.

Den første ildkugle kom kl. 02:17 dansk tid, men på grund af tidspunktet blev den ikke set af mange mennesker. Til gengæld blev den fotograferet af Paul Christiansen på Djursland (se billedet til højre). Ildkuglen efterlod et røgspor, der kunne ses på himlen i over 20 minutter. Paul Christiansen har lavet en tidsforkortet video, der viser røgsporets langsomme opløsning.

Se ildkugles bane i 3D

Ildkuglen blev desuden fanget af et webcam i Oslo og automatiske kameraer i Aalborg, Jels og København, der konstant overvåger himlen over Danmark netop for at fange ildkugler. Ud fra observationerne har det vist sig, at ildkuglen bevægede sig over Jylland lige syd for Limfjorden. Se den detaljerede analyse på denne side, hvor det også er muligt at se ildkuglens bane i 3D med Google Earth.

Den anden ildkugle strøg over himlen kl. 21:42 dansk tid, og den blev set af mange. Denne ildkugle blev fanget af de automatiske kameraer i Jels og København, og observationerne peger på, at ildkuglen har bevæget sig over Bremen i Tyskland med kurs ud over havet.

Det vurderes, at begge ildkugler var meteorer fra stjerneskudssværmen Tauriderne, der er aktiv for tiden.

Vigtige observationer af ildkugler

Meteorer (populært kaldet stjerneskud) opstår, når små stenklumper trænger ind i Jordens atmosfære. På grund af den høje fart presses luften sammen foran stenen. Denne sammenpresning gør, at luften bliver meget varm. Sammenstød med luften og varmen får stenen til at fordampe. Den store varme får også luften til at gløde, og det er det vi ser som stjerneskud.

Observationer af ildkugler er meget vigtige for at kunne afgøre, hvilken bane meteoret har haft. Hvis du ser en ildkugle, kan du indberette din observation.

Ildkugle-siden er et samarbejde mellem Astronomisk Selskab, Geologisk Museum under Københavns Universitet og Tycho Brahe Planetarium.

 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud