Ildkugle oplyste sommerens nattehimmel
I går har danskere landet over observeret en klar ildkugle på himlen. Hvad var det?

Sådan ser det ud, når en ildkugle farer over himlen. Dette er ikke den ildkugle, der blev observeret i nat. (Kilde: Tycho Brahe Planetarium)

Sådan ser det ud, når en ildkugle farer over himlen. Dette er ikke den ildkugle, der blev observeret i nat. (Kilde: Tycho Brahe Planetarium)

I går aftes klokken ca. 23.05 har en række danskere fra Valby til Lemvig rapporteret til Tycho Brahe Planetariet, at de har observeret en ildkugle på himlen.

Ildkuglen bliver beskrevet som at have en lang hvis hale efter sig, og den var på himlen i cirka 5 sekunder.

Læs også: Bliver man ramt af meteorer på Månen?

Ildkugle er store stjerneskud

En ildkugle forekommer, når et stykke sten falder igennem Jordens atmosfære og brænder op.

Ildkugler er store stjerneskud, og kan være lysstærke nok til at lyse hele himlen op. Man kalder stjerneskud for ildkugler, når de er mere lysstærke end planeterne på nattehimlen.

Astronomer mener, at der forekommer mere end 500.000 ildkugler om året, men da nogle af disse finder sted om dagen, eller over havet bliver de fleste af disse ikke set.

Ildkuglen er forløber for meteorsværm

Den ildkugle, der blev set i går, er nok begyndelsen til en af de største, årlige meteorsværme kaldet Perseiderne. Sværmen topper den 12. august, hvor der kan være mere end 50 stjerneskud i timen.

Du kan altid se hvornår de årlige meteorsværme forekommer under Planetariets Himlen Netop Nu.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk