Hvorfor er det svært at styre sine tanker?
Vi har generelt svært ved at kontrollere vores tanker. Det hele bliver endnu mere kompliceret af, at vi faktisk ikke er klar over, hvad en tanke egentlig er.

Har du nogensinde været i en situation, hvor du for alt i verden vil undgå at tænke på en bestemt ting?

Men uanset hvor meget du anstrenger dig, kan du ikke lade være med at tænke på lige netop den ting. Det er du ikke ene om.

Vi har generelt svært ved at kontrollere vores tanker. En af grundene er, at vi ikke rigtig ved, hvad en tanke egentlig er.

Tanke vs. perception

Hvis vi skal forstå, hvor tanker kommer fra, er det oplagt at kigge på hjerneaktivitet. Hjernen er lavet af neuroner, der udveksler elektroniske signaler alt fra 20 til 1.000 gange i sekundet. Det er meget aktivitet, og det meste af det når aldrig til overfladen for at blive en bevidst tanke.

Meget af den underbevidste aktivitet skyldes, at hjernen forsøger at få mening ud af de mange input, den får. Men der er forskel på tanker og perception. Vi kan for eksempel tænke over ting, der ikke er direkte foran os, eller ting som måske ikke engang eksisterer.

Vi kan endnu ikke give et entydigt svar på, hvor tanker præcis kommer fra, og hvorfor vi har så svært ved at styre dem, men måske kan ovenstående video hjælpe os lidt på vej. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk