Hvorfor er det svært at styre sine tanker?
Vi har generelt svært ved at kontrollere vores tanker. Det hele bliver endnu mere kompliceret af, at vi faktisk ikke er klar over, hvad en tanke egentlig er.

Har du nogensinde været i en situation, hvor du for alt i verden vil undgå at tænke på en bestemt ting?

Men uanset hvor meget du anstrenger dig, kan du ikke lade være med at tænke på lige netop den ting. Det er du ikke ene om.

Vi har generelt svært ved at kontrollere vores tanker. En af grundene er, at vi ikke rigtig ved, hvad en tanke egentlig er.

Tanke vs. perception

Hvis vi skal forstå, hvor tanker kommer fra, er det oplagt at kigge på hjerneaktivitet. Hjernen er lavet af neuroner, der udveksler elektroniske signaler alt fra 20 til 1.000 gange i sekundet. Det er meget aktivitet, og det meste af det når aldrig til overfladen for at blive en bevidst tanke.

Meget af den underbevidste aktivitet skyldes, at hjernen forsøger at få mening ud af de mange input, den får. Men der er forskel på tanker og perception. Vi kan for eksempel tænke over ting, der ikke er direkte foran os, eller ting som måske ikke engang eksisterer.

Vi kan endnu ikke give et entydigt svar på, hvor tanker præcis kommer fra, og hvorfor vi har så svært ved at styre dem, men måske kan ovenstående video hjælpe os lidt på vej. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker