Hvad ved vi om den sjældne havskildpadde fra Langeland?
En eksemplar af den sjældne læderskildpadde er skyllet op på en strand på Langeland. Nu bliver den dissekeret på Zoologisk Museum i København.

Det var en læderskildpadde som denne, der skyllede op på stranden på Langeland. Den nyfundne skilpadde var dog stendød, da den blev fundet. (Foto: Shutterstock)

Det var en læderskildpadde som denne, der skyllede op på stranden på Langeland. Den nyfundne skilpadde var dog stendød, da den blev fundet. (Foto: Shutterstock)

I weekenden, lørdag den 8. august, blev der på Påø Strand på Langeland fundet en sjælden gæst i danske farvande: En læderskildpadde (Dermochelys coriacea).

Den døde - og temmelig fordærvede og ildelugtende - havskildpadde er nu blevet transporteret til Zoologisk Museum i København, hvor der skal tages DNA-prøver af den, og den vil blive skeletteret for at indgå i museets videnskabelige samlinger.

Museet har kun en enkelt anden læderskildpadde fra Danmark i samlingerne. Den strandede i Sejerøbugten i 1979.  

Dødsårsagen af læderskildpadden fra Langeland er indtil videre ukendt. Den manglede både for- og bagluffer, men de kan være røget af, efter skildpadden døde.

Den vejede 110,5 kilo, og dens skjold målte omkring 110 centimeter. Det er faktisk et lille individ. Den typiske voksenvægt for læderskildpadden, som er den største af alle havskildpadderne, er 400-450 kilo, men den kan nå helt op på over 900 kilo og blive tre meter lang.

Hvor gammel var læderskildpadden?

At beregne alderen af en læderskildpadde ud fra dens størrelse er ikke helt nemt. Der er nemlig stor uenighed blandt havskildpaddeforskere om, hvor hurtigt læderskildpadder vokser.

Fakta

Har du lyst til at se den sjældne havskildpadde med egne øjne?

I weekenden kan du selv opleve læderskildpadden fra Langeland.

Det foregår hver dag foran Zoologisk Museum fra kl. 10.30-15.

Ud fra tre af de nyere videnskabelige publikationer, der sammenholder læderskildpadders skjoldlængde og alder, kan den nyfundne læderskildpaddes alder estimeres til henholdsvis 4,3-5,1 år (Zuc & Parham 1996), 3,8-6,3 år (Todd Jones et al. 2011) og 13,0-16,5 år (Avens et al. 2009).

Ligeledes er der også forbavsende stor uenighed om, hvornår læderskildpadder bliver kønsmodne. Buddene ligger mellem 12-29 år. Læderskildpadder kan, regner man med, i hvert fald bilve 40-50 år gamle. Så læderskildpadden fra Langeland har under alle omstændigheder været et yngre individ.

Læderskildpadden har et forholdsvis blødt skjold, der er betrukket med en gummiagtig hud, hvilket hænger sammen med, at den er en af dyrerigets helt store ekstremdykkere. Den kan dykke ned til 1200 meters dybde, mange gange dybere end nogen anden havskildpadde.

På så stor en dybde ville et normalt havskildpaddeskjold blive kvast som en æggeskal under det enorme tryk. Men fordi læderskildpaddens skjold er så fleksibelt, bliver det blot trykket sammen, uden at skildpadden kommer til skade.

Hvordan overlever læderskildpadden de isnende dybder?

Hvad er det, læderskildpadden skal i dybet? Den lever af vandmænd og brandmænd, som der er rigeligt af derrnede. Den kan uden problemer spise brandmænd, der er dødelige for os mennesker. Læderskildpaddens uhørt lange spiserør, der løber i hele kroppens længde, er fuldt af lange, spidse torne, som den bruger til at klemme vandet ud af goplerne med.

Læderskildpadden overlever de isnende temperaturer i dybhavet ved som den eneste havskildpadde at varme sig selv op, så dens kropstemperatur er adskillige grader varmere end vandet. 

Selvom læderskildpadden er et ungt eksemplar, skulle der alligevel to mand til for at håndtere dens 110 kilo. (Foto: Henrik Carl)

Denne varmblodethed gør det også muligt for læderskildpadden i sin søgen efter gode gopleområder at tage turen helt op (eller ned) til polarområderne med vandtemperaturer på blot et par grader over frysepunktet.

Læderskildpadder i Atlanten kan således svømme op til polarcirklen om foråret og tilbage til troperne, hvor de yngler, om efteråret. Læderskildpadden, der blev fundet på Langeland, har muligvis fået forvildet sig ind i labyrinten af danske bælter og stræder under sådan en migration, som det nok også sker for hvaler en gang imellem.

Hvor lever læderskildpadden?

I Atlanten er læderskildpaddens primære yngleområder at finde på Vestafrikas og Syd- og Mellemamerikas kyster, samt i Caribien.

Den truede og særegne læderskildpadde tilhører ikke samme familie som de andre havskildpadder (Cheloniidae). Den er den sidste overlevende af en forhistorisk familie af havskildpadder (Dermochelyidae). De ældst kendte fossiler af læderskildpadder er 110 millioner år gamle.

Familien overlevede således den store masseuddøen for 65 millioner år siden, hvor dinosaurerne, såvel som alle andre store havkrybdyr (svaneøgler og mosasaurer), forsvandt.

I Danmark er der fundet læderskildpaddefossiler både i Gram Leret i Sønderjylland og i de 54 millioner år gamle Moler-aflejringer i Limfjordsområdet.

Læderskildpadden er rådden og manglede både for- og bagluffer, da den blev fundet på en strand på Langeland. (Foto: Henrik Carl)

Referencer

Larisa Avens, J. Christopher Taylor, Lisa R. Goshe, T. Todd Jones & Mervin Hastings (2009) Use of skeletochronological analysis to estimate the age of leatherback sea turtles Dermochelys coriacea in the western North Atlantic. Endangered Species Research 8: 165-177

T. Todd Jones, Mervin D. Hastings, Brian L. Bostrom, Daniel Pauly & David R. Jones (2011) Growth of captive leatherback turtles, Dermochelys coriacea, with inferences on growth in the wild: Implications for population decline and recovery. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 399: 84-92.

George R. Zuc & James F. Parham (1996) Age and Growth in Leatherback Turtles, Dermochelys coriacea (Testudines: Dermochelyidae): A Skeletochronological Analysis. Chelonian Conservation and Biology 2(2): 244-249

Du kan se en video af læderskildpadderne i Papaua ved at klikke på videoen herunder

Video: Lene Topp/Toppx2.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.