Hvad er det? Lyserød hjernemasse?
Tag et kig og kom med et bud: Hvad ser vi her?

I denne uges videnskabelige billedquiz skal vi over Atlanten for at møde motivet. Hvad forestiller billedet? Scroll ned for at se svaret…

Tip: Vi skal under havoverfladen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er en 120 cm lang havaborre af arten Mycteroperca jordani. Den store rovfisk svømmer rundt i det undersøiske reservat Cabo Pulmo National Park ud for Mexicos kyst.

Billedet er taget af marinabiolog og ph.d. Octavio Aburto-Oropeza fra Scripps Institution of Oceanograph ved University of California, San Diego. I sidste uge offentliggjorde han sammen med en række kollegaer en videnskabelig undersøgelse, der viser, at en massiv indsats for at holde fiskeri ude af reservatet har øget biomassen med 460 procent over en tiårig periode, og det har gjort, at forskerne nu ser store kræ som dette i et område, som ellers var præget af mindre fisk.

»Få politikere rundt om i verden er klar over, at fiskenes størrelse og mængde kan forøges til ekstraordinære niveauer inden for et årti efter at beskyttelsen er etableret. Endnu færre ved, at disse stigninger ofte udmønter sig i økonomiske fordele for kystsamfundene,« siger Aburto-Oropeza i en pressemeddelelse.

Det er godt nyt for havets økosystemer, som mange steder er under massivt pres fra fiskeriet.

Et pres, som blandt andet er dokumenteret af det store internationale forskningsprojekt Census of Marine Life, hvor den danske miljøhistoriker Bo Poulsen fra Roskilde Universitet har deltaget med en opsigtvækkende undersøgelse af historiske fotos og optegnelser af havfiskeri. Her ses det, at de fisk, der landes i dag er langt mindre end tidligere. En undersøgelse som i øvrigt indbragte Bo Poulsen og kollegaer prisen for Årets Danske Forskningsresultat 2009.

Nu viser den nye undersøgelse, at vi ikke behøver at give op på fiskenes vegne: Dyrene i havet er i stand til at komme sig; men det kræver at vi giver dem en – fredelig – hånd med på vejen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: