Husk måneformørkelsen i aften
I aften kan man opleve en total måneformørkelse, hvor Månen vil have en særligt mørkerød farve. Men man skal være hurtigt, for formørkelsen er allerede i fuld gang før Månen står op.

Jordens atmosfære virker som en linse på sollyset, og får Månen til at se rød ud under en formørkelse. (Foto: astronomibladet.dk)

Jordens atmosfære virker som en linse på sollyset, og får Månen til at se rød ud under en formørkelse. (Foto: astronomibladet.dk)

I aften kan man opleve en total måneformørkelse fra klokken 22 til 23 - hele forestillingen finder sted i det østlige verdenshjørne.

For at se formørkelsen, skal man finde et sted, hvor der er udsigt til en lav østhorisont, for formørkelsen er allerede begyndt, når Månen står op i øst kl. 21.46.

Dermed vil Månen kun komme ca. 10 grader op over horisonten under den totale del af formørkelsen.

Foto: Henrik Rosenørn

Så for overhovedet at se den, skal man altså have et godt kig mod øst; Enten et højt udsigtssted, eller henover vand eller marker, hvor der ikke er træer eller huse i vejen.

Til gengæld kan man forvente at se en meget mørkerød Måne, for Månen er normalt ret mørk, når den ses så lavt på horisonten. Så når den oven i købet også er formørket, kan man forvente, at den blive meget mørkerød.

Jordens atomsfære påvirker farven

Grunden til den røde farve er, at Jordens atmosfære virker som en linse og afbøjer lyset. Og da rødt lys afbøjes mest ligesom i regnbuen, hvor den røde farve er nederst, bliver den røde farve dominerende.

Fakta

- Formørkelsen begynder kl. 19.24
- Totaliteten begynder kl. 21.22
- Månen står op kl. 21.46
- Totaliteten slutter kl. 23.02
- Formørkelsen er slut kl. 01.01

Og det gælder både formørkelsesfænomenet og op- og nedgangs-farven, som dermed kommer til at forstærke hinanden.

På billedet herover kan man se en gullig farve i den ene side. Det skyldes, at den side af Månen er lidt tættere på kanten af jordskyggen end den anden, og dermed er lysere.

Den overgang kan man både se, når formørkelsen går fra total til delvis, og når den delvise formørkelse begynder og slutter, som det ses af fotoserien øverst fra den partielle formørkelse forrige år.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker