Hubble optager smuk stjernedød
NGC 5189 er en såkaldt planetarisk tåge - en sollignende stjernes kaotiske, men også smukke død.

Den planetariske tåge NGC 5189 set af Hubble. (Billede: NASA, ESA og Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Den planetariske tåge NGC 5189 set af Hubble. (Billede: NASA, ESA og Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Rumteleskopet Hubble har optaget dette smukke billede af den planetariske tåge NGC 5189, der ligger ca. 3.000 lysår fra Jorden i retning mod det sydlige stjernebillede Musca (Fluen).

Planetariske tåger opstår, når stjerner som Solen i de sidste faser af deres liv kaster deres yderste lag af gas ud i rummet. Den intense stråling fra den meget varme stjernerest - en såkaldt hvid dværgstjerne - påvirker tågens gasser og får dem til at lyse i forskellige farver afhængigt af hvilke grundstoffer, der er tale om.

Planetarisk tågesnak

Disse ofte meget smukke gaståger kaldes planetariske tåger på grund af deres udseende set med øjet gennem en lille kikkert. Her fremstår de nemlig som små tågede skiver, der kan minde om en utydelig, lyssvag planet.

Betegnelsen blev bragt på banen i 1700-tallet af den engelske astronom William Herschel. Senere indså han selv, at disse objekter intet har med planeter at gøre, men det misvisende navn er alligevel blevet hængende.

Hubbles billeder giver viden om tåger

Der findes allerede en stor samling billeder af disse meget smukke døende stjerner. Ikke mindst Rumteleskopet Hubble har lavet mange meget detaljerede optagelser af planetariske tåger. Tågerne har et meget varierende udseende - nogle er runde, mens andre ligner sommerfugle eller noget helt tredje.

I de seneste år har forskere i stigende grad haft held med at simulere tågernes form - ikke mindst takket være de skarpe billeder fra Rumteleskopet.

Den detaljerede optagelse af NGC 5189 bidrager således til at øge vores viden om disse objekter og dermed også om skæbnen for vores egen stjerne, Solen, der forventes at blive en planetarisk tåge om ca. seks milliarder år.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk