Hubble finder den hidtil fjerneste galakse
Astronomer mener, de har opdaget den hidtil fjerneste galakse. Den eksisterede omkring 480 millioner år efter universets fødsel. (Bringes i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium)

 

Ved at analysere optagelser lavet af rumteleskopet Hubble mener astronomer, at de har fundet den hidtil fjerneste galakse i universet.

Galaksen ligger så langt fra Jorden, at dens lys har været undervejs i ca. 13,2 milliarder år. Vi ser derfor galaksen som den så ud ca. 480 millioner år efter universets fødsel - big bang - der fandt sted for ca. 13,7 milliader år siden. Det er dog ikke nogen simpel sag at bestemme afstanden til så fjerne objekter og der har tidligere været eksempler på, at astronomer har fejlvurderet afstanden til rekordfjerne galakser.

Hvis galaksens afstand ikke er forkert, så er der ikke bare tale om en ny afstandsrekord, men også om en unik mulighed for at få indblik i galakseudvikling på dette tidlige tidspunkt i universets historie. Astronomerne mener nemlig, at de første galakser blev dannet mellem 200 millioner og 300 millioner år efter big bang.

Astronomernes analyse har afsløret en betydelig udvikling i perioden mellem 480 millioner og 650 millioner år efter big bang. I denne kosmisk set korte periode blev dannelsen af nye stjerner tidoblet og antallet af galakser blev forøget betydeligt. Der er således ingen tvivl om, at det har været en periode med store forandringer i universets historie.

Galaksen UDFj-39546284 kan ses som en fjern rød plet i slutningen af denne video-zoomrejse, optaget med NASA/ESA Hubble rumteleskopet. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk