Hør med, når CERN laver lyd af antistof
Nogle partikler kan skifte mellem tilstand som stof og antistof. Oscillationen sker tre millioner millioner gange i sekundet. CERN har derfor skruet gevaldigt ned for frekvensen, så du kan høre det ske.

I en partikelaccelerator på CERN har man observeret to partikler skifte fra stof til antistof og tilbage igen, skriver phys.org. I videoen ovenfor er oscillationerne blevet til lyd, du kan høre.

For enhver elementarpartikel findes en tilsvarende antipartikel. Antistof-partiklerne har den samme masse og mængde af energi som deres modstykke, men deres elektriske ladninger er modsatte. 

Alt imens de fleste partikler findes enten som stof eller antistof, kan nogle partikler skifte mellem de to - og det er netop, hvad de har fået til at ske på CERN.

Tårnhøje frekvenser oversat til toner

Data fra partiklernes skift mellem stof og antistof er blevet oversat til noget, som nogle vil kalde musik. Tonerne stammer fra partiklerne B0 og B0S, som kan lave overgangen.

De oscillerer mellem stof og antistof med en frekvens på tre millioner millioner hertz – langt over de frekvenser, som mennesket kan høre. Frekvensen er derfor blevet gjort flere millioner gange langsommere – så nu kan du faktisk høre oscillationen.

I optagelsen er der en del baggrundsstøj og det såkaldte 'white noise', som du kender fra en radio, der ikke er tunet ind på en bestemt kanal. Alligevel er der et sted i optagelsen, hvor du kan høre den høje tone af B0 – B0 oscillationen efterfulgt af en lidt lavere tone fra B0S – B0S oscillationen. Det er måske ikke Bach eller Mozart - men for fysikerne er det tæt på at være lige så godt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk