Hør med, når CERN laver lyd af antistof
Nogle partikler kan skifte mellem tilstand som stof og antistof. Oscillationen sker tre millioner millioner gange i sekundet. CERN har derfor skruet gevaldigt ned for frekvensen, så du kan høre det ske.

I en partikelaccelerator på CERN har man observeret to partikler skifte fra stof til antistof og tilbage igen, skriver phys.org. I videoen ovenfor er oscillationerne blevet til lyd, du kan høre.

For enhver elementarpartikel findes en tilsvarende antipartikel. Antistof-partiklerne har den samme masse og mængde af energi som deres modstykke, men deres elektriske ladninger er modsatte. 

Alt imens de fleste partikler findes enten som stof eller antistof, kan nogle partikler skifte mellem de to - og det er netop, hvad de har fået til at ske på CERN.

Tårnhøje frekvenser oversat til toner

Data fra partiklernes skift mellem stof og antistof er blevet oversat til noget, som nogle vil kalde musik. Tonerne stammer fra partiklerne B0 og B0S, som kan lave overgangen.

De oscillerer mellem stof og antistof med en frekvens på tre millioner millioner hertz – langt over de frekvenser, som mennesket kan høre. Frekvensen er derfor blevet gjort flere millioner gange langsommere – så nu kan du faktisk høre oscillationen.

I optagelsen er der en del baggrundsstøj og det såkaldte 'white noise', som du kender fra en radio, der ikke er tunet ind på en bestemt kanal. Alligevel er der et sted i optagelsen, hvor du kan høre den høje tone af B0 – B0 oscillationen efterfulgt af en lidt lavere tone fra B0S – B0S oscillationen. Det er måske ikke Bach eller Mozart - men for fysikerne er det tæt på at være lige så godt.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker