»Jar' frollbor a’,« er der aldrig nogen ulv, der har sagt. Selv, hvis den kom fra Aalborg. Men ulve har faktisk dialekter, ligesom os mennesker.
I et nyt studie har forskerne nemlig fundet frem til intet mindre end 21 forskellige typer ulvehyl, der hver især retter sig mod bestemte underarter af ulve, sjakaler og hunde.
Forskerne mener, at studiet kan hjælpe konservatorer med at beskytte bestemte underarter, og endda kaste lys over den tidligste udvikling af vores eget sprog.
Computer-algoritme sorterede i 2.000 forskellige ulvehyl
I den store analyse havde forskerne hele 6.000 forskellige ulvehyl, som de sorterede ned til 2.000, hvorefter de brugte computeralgoritmer til at inddele hylene efter tonehøjde og svingninger, for til sidst at nå frem til de 21 forskellige dialekter.
Undersøgelsen viste, at de forskellige arter og underarter har karakteristiske repertoirer af hyl, der fungerer som vokale ‘fingeraftryk.’
For eksempel har den canadiske ulv et tungt, lavt og fladt hyl, mens den truede røde ulv har et højt hyl.
Herunder kan du høre de to forskellige ulvehyl:
Den røde ulv:
Måske er det ikke så overraskende, at ulve har forskellige hyl, da de ligesom mennesker, er spredt over hele verden. Forskerne bag studiet mener dog, at deres resultater kan bruges til at spore og styre vilde ulveflokke bedre, og hjælpe til at undgå konflikter med landmænd. For eksempel kan man forsøge at styre ulvene uden om gårde, hvor landmænd har dyr, ved hjælp af lyde af ulvehyl, der er tilpasset ulvene.