Hør, hvordan ulve hyler med forskellige dialekter
Forskere har i nyt studie afsløret, at ulve ‘taler’ med dialekter, der henvender sig til deres egen underart. Studiet kan måske kaste lys over den tidligste udvikling af vores sprog.

Ulvene i studiet kunne hyle med 21 forskellige dialekter, og selvom det lykkedes forskerne at knytte dialekter til områder og arter, så ved de endnu ikke, hvad de forskellige hyl betyder. (Foto: <a href="http://www.shutterstock.com/pic-186683051/stock-photo-european-wolf-cani...)

»Jar' frollbor a’,« er der aldrig nogen ulv, der har sagt. Selv, hvis den kom fra Aalborg. Men ulve har faktisk dialekter, ligesom os mennesker.

I et nyt studie har forskerne nemlig fundet frem til intet mindre end 21 forskellige typer ulvehyl, der hver især retter sig mod bestemte underarter af ulve, sjakaler og hunde.

Forskerne mener, at studiet kan hjælpe konservatorer med at beskytte bestemte underarter, og endda kaste lys over den tidligste udvikling af vores eget sprog.

Computer-algoritme sorterede i 2.000 forskellige ulvehyl

I den store analyse havde forskerne hele 6.000 forskellige ulvehyl, som de sorterede ned til 2.000, hvorefter de brugte computeralgoritmer til at inddele hylene efter tonehøjde og svingninger, for til sidst at nå frem til de 21 forskellige dialekter.

Undersøgelsen viste, at de forskellige arter og underarter har karakteristiske repertoirer af hyl, der fungerer som vokale ‘fingeraftryk.’

For eksempel har den canadiske ulv et tungt, lavt og fladt hyl, mens den truede røde ulv har et højt hyl.

Herunder kan du høre de to forskellige ulvehyl:

Den røde ulv:

Your browser does not support the audio tag.


Fakta

Måske er det ikke så overraskende, at ulve har forskellige hyl, da de ligesom mennesker, er spredt over hele verden.

Forskerne bag studiet mener dog, at deres resultater kan bruges til at spore og styre vilde ulveflokke bedre, og hjælpe til at undgå konflikter med landmænd.

For eksempel kan man forsøge at styre ulvene uden om gårde, hvor landmænd har dyr, ved hjælp af lyde af ulvehyl, der er tilpasset ulvene.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud