Hør, hvordan ulve hyler med forskellige dialekter
Forskere har i nyt studie afsløret, at ulve ‘taler’ med dialekter, der henvender sig til deres egen underart. Studiet kan måske kaste lys over den tidligste udvikling af vores sprog.

Ulvene i studiet kunne hyle med 21 forskellige dialekter, og selvom det lykkedes forskerne at knytte dialekter til områder og arter, så ved de endnu ikke, hvad de forskellige hyl betyder. (Foto: Shutterstock)

Ulvene i studiet kunne hyle med 21 forskellige dialekter, og selvom det lykkedes forskerne at knytte dialekter til områder og arter, så ved de endnu ikke, hvad de forskellige hyl betyder. (Foto: Shutterstock)

»Jar' frollbor a’,« er der aldrig nogen ulv, der har sagt. Selv, hvis den kom fra Aalborg. Men ulve har faktisk dialekter, ligesom os mennesker.

I et nyt studie har forskerne nemlig fundet frem til intet mindre end 21 forskellige typer ulvehyl, der hver især retter sig mod bestemte underarter af ulve, sjakaler og hunde.

Forskerne mener, at studiet kan hjælpe konservatorer med at beskytte bestemte underarter, og endda kaste lys over den tidligste udvikling af vores eget sprog.

Computer-algoritme sorterede i 2.000 forskellige ulvehyl

I den store analyse havde forskerne hele 6.000 forskellige ulvehyl, som de sorterede ned til 2.000, hvorefter de brugte computeralgoritmer til at inddele hylene efter tonehøjde og svingninger, for til sidst at nå frem til de 21 forskellige dialekter.

Undersøgelsen viste, at de forskellige arter og underarter har karakteristiske repertoirer af hyl, der fungerer som vokale ‘fingeraftryk.’

For eksempel har den canadiske ulv et tungt, lavt og fladt hyl, mens den truede røde ulv har et højt hyl.

Herunder kan du høre de to forskellige ulvehyl:

Den røde ulv:

Your browser does not support the audio tag.


Fakta

Måske er det ikke så overraskende, at ulve har forskellige hyl, da de ligesom mennesker, er spredt over hele verden.

Forskerne bag studiet mener dog, at deres resultater kan bruges til at spore og styre vilde ulveflokke bedre, og hjælpe til at undgå konflikter med landmænd.

For eksempel kan man forsøge at styre ulvene uden om gårde, hvor landmænd har dyr, ved hjælp af lyde af ulvehyl, der er tilpasset ulvene.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk