Hjælp astronomerne med at klassificere galakser
Astronomer har med hjælp fra offentligheden i form af projektet Galaxy Zoo set, at unge spiralgalakser ikke har centrale bjælker.

Her ses bjælkespiralgalaksen NGC 1300, der ligger 61 millioner lysår væk. Den ligger i retningen af stjernebilledet Floden. (Foto: HST / NASA / ESA)

Her ses bjælkespiralgalaksen NGC 1300, der ligger 61 millioner lysår væk. Den ligger i retningen af stjernebilledet Floden. (Foto: HST / NASA / ESA)

Hubble Space Telescope har i mere end 20 år taget observeret vores univers og har i den tid samlet enorme mængder data.

Der findes derfor meget store kataloger med billeder af galakser. Disse galakser ligger over hele universet og har mange forskellige aldre.

Galaxy Zoo letter forskernes arbejde

Jo længere væk, galakserne ligger fra Jorden, jo længere tager det for lyset, der rejser med 300.000 kilometer i sekundet, at nå ned til os. Derfor ser vi de fjerne galakser, som de så ud for mange milliarder år siden.

Projektet Galaxy Zoo blev oprettet af University of Portsmouth og er et projekt, hvor offentligheden kan klassificere galakser i Hubble-kataloget.

Dette hjælper forskerne, da opgaven med at klassificere galakser er meget tidskrævende for få personer, mens opgaven med hjælp fra offentligheden er meget mere overskuelig.

Projektet har båret frugt

Dette projekt har nu båret frugt, da det nu har været muligt at klassificere mange spiralgalakser med forskellige aldre og derved følge deres udvikling over milliarder af år.

Lyset fra de fjerneste galakser, brugt i dette projekt, har rejst i mere end otte milliarder år, og vi ser dem derfor, som de så ud for mange milliarder år siden.

Astronomerne så, at de fjerne spiralgalakser, der var i de tidlige stadie af deres udvikling, ikke havde centrale bjælker, mens de galakser, der blev observeret meget senere i deres udvikling, havde bjælker i deres centrum.

Bjælkestruktur kommer med alderen

Vores galakse, Mælkevejen, er en spiralgalakse med en central bjælke, og mange af de spiralgalakser, der observeres i nærheden af Mælkevejen, har også en bjælkestruktur. Men de ses også senere i deres udvikling.

For otte milliarder år siden havde kun 11 procent af de observerede spiralgalakser bjælker, og det var hovedsageligt galakserne med store masser.

Kunne du tænke dig at hjælpe forskerne ved at klassificere galakser, kan du finde Galaxy Zoo her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.