Hermafroditter – to køn i en krop
En del dyr er hermafroditter – de har både mandlige og kvindelige kønsorganer, enten samtidig eller i forskellige faser af livet. Det giver en række helt specielle udfordringer.

Den gensidige parring mellem to vinbjergsnegle er en langstrakt og kompliceret affære. (Foto: Bjørli Lehrmann og Naturhistorisk Museum)

Den gensidige parring mellem to vinbjergsnegle er en langstrakt og kompliceret affære. (Foto: Bjørli Lehrmann og Naturhistorisk Museum)

 

I vores haver har de fleste af os snegle med hus på. Det er havesnegle, lundsnegle og de store flotte vinbjergsnegle. De har allesammen et aparte sexliv.

Vinbjergsneglene er lettest at lure på, fordi de er store og parrer sig på jorden. Det kræver kun tålmodighed.

Sneglene indleder deres gensidige parring ved at glide op ad hinandens fødder, så de kommer til at rejse sig fra underlaget. Dette er dog ikke parring, kun forspil.

Sneglens kønsåbning ligger ved øjet

Det er sådan, at snegles indre organer på et tidligt tidspunkt af fosterudviklingen drejer næsten 180 grader rundt i forhold til sneglens længdeakse. Dette betyder, at deres kønsåbning er kommet til at befinde sig lidt bag højre øje.

Sneglene skal altså placere sig således i forhold til hinanden, at den enes højre side af hovedet ligger tæt på den andens højre hovedside, for at parringen kan foregå. Da de imidlertid kan udkrænge det meste af deres kønsapparat, er det normalt ikke et problem for dem at nå hinanden. 

Sneglene bruger dagevis på at tage sigte

Alligevel ligger de i timevis, undertiden i dagevis, over for hinanden, før de for alvor går i gang. Hvorfor dog? Årsagen er, at de begge tager sigte.

Begge snegle er udstyret med en såkaldt kærlighedspil. Det er en spids, næsten centimeterlang, takket kalknål, som ligger i en særlig afdeling af kønsorganerne, og som på et tidspunkt skubbes hårdt ind i partneren.

Fakta

En hermafrodit er et tvekønnet væsen, der besidder både et han- og hunkønsorgan.

Den farer altså ikke igennem luften som en pil, men det gælder alligevel om at ramme rigtigt. Ret ofte misser den og falder til jorden. Men hvad er dog formålet med sådan en 'Amors pil'?

Sæden afleveres i pakker

Hos snegle afleveres sæden indpakket i en lang spermatofor, som anbringes i den del af det hunlige kønsapparat, som kaldes bursa copulatrix (parringssækken).

Formålet med dette organ har længe været ukendt, men det viser sig, at sneglen bruger det til at opløse og opæde modtagne sædceller.

Spermatoforen begynder derfor at blive nedbrudt i spidsen, straks den kommer indenfor i modtagersneglen, men spermatoforen er åben i bagenden, så nogle af sædcellerne her kan drøne ud og smutte op i spermateket, som er en venligere del af sneglens hunlige kønsapparat.

Her kan sædcellerne ligge og vente på at få lov at befrugte æggene. 

Leopardsneglen forfølger sin partner

Hunnen vil have lov til at æde sædceller, for hun vil bestemme, hvem der skal befrugte hendes æg, men hannen vil ikke lade hende frasortere hans sædceller, så han giver hende et skud hormoner. Og denne kamp sker samtidig inde i begge snegle.

Som om vinbjergsneglen ikke var fantastisk nok, så har vi en endnu mere fantastisk hermafrodit kravlende omkring os. Den hedder plettet gråsnegl, men kaldes ofte leopardsnegl på grund af pletterne. Den er meget almindelig.

Fakta

Artiklen er et uddrag fra en artikel i Natur og Museums seneste nummer om 'Naturens sexliv', der blandt andet indeholder artikler om sex og livets mening, smarte måder at få fat i hunnerne på og ulemper ved indavl.

Gråsneglens parringsadfærd starter som regel en regnfuld aften sidst på sommeren med, at den ene snegl begynder at forfølge den anden. Lige i hælene.

Sneglens penis er længere end sneglen selv

På et tidspunkt begynder den forreste snegl at søge opad, for eksempel op i et træ. Heroppe kravler begge snegle ud på undersiden af en gren og begynder at kravle rundt om hinanden, mens de udskiller masser af sej slim.

Så begynder de at slynge sig om hinanden, og på et tidspunkt slipper de underlaget og kommer til at hænge tæt omslyngede i slimen, som trækkes ud til meters længde.

På dette tidspunkt krænger begge så deres lange, lange penis ud. Begges er over 10 centimeter lang, dvs. ofte længere end sneglen selv.

De slynger disse hanlige kønsorganer omkring hinanden, og da de i spidsen er forsynet med lapper og folder sker her en kompliceret udveksling af spermatoforer, hvorefter organerne igen krænges ind i kroppen på deres ejermand. Sneglene lader sig så enten falde til jorden, eller de kravler tilbage ad slimsnoren.

Hermafroditters besværlige sex - er umagen værd

Man spørger sig jo, hvad al denne opvisning skal gøre godt for. Hvorfor skal det være så besværligt?

Formålet kan netop være, at det skal være besværligt, farligt og ressourcekrævende. Spermatoforen overlades jo til modparten under akten, og hvis den anden snegl ikke vil have den, kan den blot lade den falde til jorden.

Men det vil jo så kræve endnu en ressourcekrævende parring, og det er nok sjældent umagen værd. På den måde kan den ekstravagante parringsmåde være hver snegls hanlige naturs måde at overtale den anden snegls hunlige natur til at modtage og bruge sæden.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk