Havets mester-jæger torpederer, før du når at sige 'fisk'
Verdens hurtigste fisk har slået en ny rekord - nye videooptagelser afslører, at dens bevægelser under jagt er de hurtigste nogensinde set hos et havdyr. Lad os bare sige, at sardinerne ikke har en chance.

Sejlfisken er ikke alene verdens hurtigste fisk med en topfart på 110 km/t – til sammenligning er Usain Bolts højeste hastighed 44 km/t – den har også vist sig at have en fangstteknik, der kræver en ubegribeligt høj acceleration. Faktisk er farten på dens bevægelser, når den jager, den højeste, der nogensinde er observeret hos et havdyr.

Det har forskere fra blandt andet Københavns Universitet afsløret igennem en række videooptagelser af det imponerende dyr, som i vores verden ville svare til skolegårdens bølle, men med mobbeofrets evner inden for fart og hurtige afsæt.

»Optagelserne har givet os hel ny viden om sejlfiskenes fangstteknikker – og ikke mindst deres ekstreme hurtighed,« siger professor John Fleng Steffensen, Marinbiologisk Sektion på Biologisk Institut, Københavns Universitet, i en pressemeddelelse fra universitetet.

Resultaterne er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B, men har også været omtalt i blandt andet Nature News.

Sardinerne har ikke en chance

Fakta

Den Atlantiske sejlfisk tilhører sværdfiskefamilien Istiophoridae og er karakteristisk ved at have en forstørret rygfinne og en forlænget sværdlignende overkæbe.

Sejlfisk kan blive op til tre meter lange og anses for at være de hurtigste fisk af alle.

Det internationale forskerhold fra Canada, Danmark, Italien og Tyskland brugte undervands high-speed videokameraer, der kan optage 240 billeder pr. sekund, til at få de nye billeder i hus. På den måde viste de, at den Atlantiske sejlfisk (Istiophorus albicans) bruger sin forlængede overkæbe som et værktøj til at fange hurtigt-svømmende fisk, heriblandt sardiner.

Analysen af videooptagelserne viste, at sejlfiskene fangede sardinerne ved først at bevæge deres snudelignende kæber ind blandt sardinerne, for derefter hurtigt at dreje hovedet og derved ramme og beskadige op til flere sardiner.

Samtidig blev sardinerne ofte slået ud af kurs og ud af stimen, hvilke gjorde dem til et let bytte for sejlfiskene. Spidsen af snuden viste på nogle af optagelserne kortvarigt at bevæge sig op mod 125 km/t – en hastighed der medførte, at sardinerne ikke havde nogen chance for at undvige.

De fascinerende optagelser blev fanget ud for den mexicanske kyst tæt på Yacatan-kanalen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk