Havets mester-jæger torpederer, før du når at sige 'fisk'
Verdens hurtigste fisk har slået en ny rekord - nye videooptagelser afslører, at dens bevægelser under jagt er de hurtigste nogensinde set hos et havdyr. Lad os bare sige, at sardinerne ikke har en chance.

Sejlfisken er ikke alene verdens hurtigste fisk med en topfart på 110 km/t – til sammenligning er Usain Bolts højeste hastighed 44 km/t – den har også vist sig at have en fangstteknik, der kræver en ubegribeligt høj acceleration. Faktisk er farten på dens bevægelser, når den jager, den højeste, der nogensinde er observeret hos et havdyr.

Det har forskere fra blandt andet Københavns Universitet afsløret igennem en række videooptagelser af det imponerende dyr, som i vores verden ville svare til skolegårdens bølle, men med mobbeofrets evner inden for fart og hurtige afsæt.

»Optagelserne har givet os hel ny viden om sejlfiskenes fangstteknikker – og ikke mindst deres ekstreme hurtighed,« siger professor John Fleng Steffensen, Marinbiologisk Sektion på Biologisk Institut, Københavns Universitet, i en pressemeddelelse fra universitetet.

Resultaterne er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B, men har også været omtalt i blandt andet Nature News.

Sardinerne har ikke en chance

Fakta

Den Atlantiske sejlfisk tilhører sværdfiskefamilien Istiophoridae og er karakteristisk ved at have en forstørret rygfinne og en forlænget sværdlignende overkæbe.

Sejlfisk kan blive op til tre meter lange og anses for at være de hurtigste fisk af alle.

Det internationale forskerhold fra Canada, Danmark, Italien og Tyskland brugte undervands high-speed videokameraer, der kan optage 240 billeder pr. sekund, til at få de nye billeder i hus. På den måde viste de, at den Atlantiske sejlfisk (Istiophorus albicans) bruger sin forlængede overkæbe som et værktøj til at fange hurtigt-svømmende fisk, heriblandt sardiner.

Analysen af videooptagelserne viste, at sejlfiskene fangede sardinerne ved først at bevæge deres snudelignende kæber ind blandt sardinerne, for derefter hurtigt at dreje hovedet og derved ramme og beskadige op til flere sardiner.

Samtidig blev sardinerne ofte slået ud af kurs og ud af stimen, hvilke gjorde dem til et let bytte for sejlfiskene. Spidsen af snuden viste på nogle af optagelserne kortvarigt at bevæge sig op mod 125 km/t – en hastighed der medførte, at sardinerne ikke havde nogen chance for at undvige.

De fascinerende optagelser blev fanget ud for den mexicanske kyst tæt på Yacatan-kanalen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.