Havbunden flyder med skrald
I et stort projekt over de seneste 22 år har amerikanske forskere undersøgt, hvordan havbunden ud for USA's kyst ser ud. Der flyder lige så meget med skrald, som der gør på overfladen og stranden.

Opskyllede mælkekartoner, flydende fiskenet og en skildpadde, der kvæles i en stump plastik. Det er som regel det, der er fokus på, når affald i verdenshavene diskuteres.

Men på bunden af havene hober skraldet sig også op. 

Forskere fra Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) i Monterey, Californien, har i de seneste 22 år undersøgt havbunden ud for USA:

Fra Californien i syd til Canada i nord og helt ud til Hawaii.

(Se også: Ufo fundet på bunden af Østersøen?)

Med videoudstyr har forskerne dokumenteret og lokaliseret over 1.500 stykker skrald på havbunden. De har eksempelvis undersøgt 0,24 procent af en undersøisk dal, der kaldes Monterey Canyon, hvor en del af skraldet ender. De frygter, at der gemmer sig meget mere i havets dyb.

Konsekvenserne er ukendte

De amerikanske forskeres undersøgelse af skrald på havbunden, der er bragt i den seneste udgave af det videnskabelige tidsskrift Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers, kan dog ikke sige noget om, hvad konsekvenserne af forureningen er.

Men sikkert er det dog, at affaldet påvirker livet på havbunden. For eksempel fandt forskerne en dybhavskoral over 2.000 meter fra Oregons kyst, som en sort plastikpose havde viklet sig om.

Den vil på et tidspunkt dø, fortæller en af forskerne bag undersøgelsen, Susan von Thun, til LiveScience

Forskerne kan i øvrigt berette, at det hyppigst observerede skrald er plastik, primært poser, efterfulgt af metal, for eksempel i form af sodavandsdåser.

Forhåbentlig vil undersøgelsen få befolkningen til at sortere og genbruge mere, ønsker forskerne.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.