Havbunden flyder med skrald
I et stort projekt over de seneste 22 år har amerikanske forskere undersøgt, hvordan havbunden ud for USA's kyst ser ud. Der flyder lige så meget med skrald, som der gør på overfladen og stranden.

Opskyllede mælkekartoner, flydende fiskenet og en skildpadde, der kvæles i en stump plastik. Det er som regel det, der er fokus på, når affald i verdenshavene diskuteres.

Men på bunden af havene hober skraldet sig også op. 

Forskere fra Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) i Monterey, Californien, har i de seneste 22 år undersøgt havbunden ud for USA:

Fra Californien i syd til Canada i nord og helt ud til Hawaii.

(Se også: Ufo fundet på bunden af Østersøen?)

Med videoudstyr har forskerne dokumenteret og lokaliseret over 1.500 stykker skrald på havbunden. De har eksempelvis undersøgt 0,24 procent af en undersøisk dal, der kaldes Monterey Canyon, hvor en del af skraldet ender. De frygter, at der gemmer sig meget mere i havets dyb.

Konsekvenserne er ukendte

De amerikanske forskeres undersøgelse af skrald på havbunden, der er bragt i den seneste udgave af det videnskabelige tidsskrift Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers, kan dog ikke sige noget om, hvad konsekvenserne af forureningen er.

Men sikkert er det dog, at affaldet påvirker livet på havbunden. For eksempel fandt forskerne en dybhavskoral over 2.000 meter fra Oregons kyst, som en sort plastikpose havde viklet sig om.

Den vil på et tidspunkt dø, fortæller en af forskerne bag undersøgelsen, Susan von Thun, til LiveScience

Forskerne kan i øvrigt berette, at det hyppigst observerede skrald er plastik, primært poser, efterfulgt af metal, for eksempel i form af sodavandsdåser.

Forhåbentlig vil undersøgelsen få befolkningen til at sortere og genbruge mere, ønsker forskerne.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk