Grove brud på fysikkens love
CLASSIC: Den autodidakte videnskabsmand John Hutchison vakte i 1980'erne stor opmærksomhed med sine påstande om en række hidtil upåagtede fysiske fænomener.

John Kenneth Hutchison i sin lejlighed, der er indrettet til laboratorium.

John Kenneth Hutchison i sin lejlighed, der er indrettet til laboratorium.

En trækniv, der smelter halvvejs ned gennem en aluminiumsplade. Metalobjekter, der pludselig letter, brækker over eller bliver bløde som softice. Et betongulv, der spontant bryder i brand. Metalstumper, der forsvinder og dukker op igen få sekunder senere.

Det er nogle af de usædvanlige fænomener, som canadieren John Kenneth Hutchison har lagt navn til og forsket i siden 1979.

Den autodidakte videnskabsmand møder ikke den store velvilje blandt etablerede fysikere, men han har en lille gruppe tilhængere, som støtter og forsvarer ham indædt. »Problemet er,« siger de, »at Hutchison-effekten ikke opfører sig som andre fysiske fænomener.«

»Sommetider må man sidde og vente i time- eller dagevis, før der sker noget,« lyder forklaringen. »Den slags er uddannede videnskabsfolk slet ikke vant til, og det er grunden til deres skepsis.«

Går man Hutchison-folkene på klingen og spørger, hvorfor ingen andre forskere tilsyneladende er i stand til at eftergøre de besynderlige eksperimenter, har de også svar på rede hånd:

Fakta

CLASSIC-ARTIKEL

Hver fredag 'genudsender' vi en artikel i serien om 'Vanvittige videnskabsmænd'. Serien handler om mændene og deres storslåede, men fejlslagne forsøg og pseudovidenskabelige krumspring.

Denne artikel blev bragt første gang 28. februar 2010.

»John vil for alt i verden undgå, at hans opdagelser bliver misbrugt til destruktive eller militære formål. Derfor holder han centrale dele af sin forskning tæt ind til kroppen. Desuden er John meget dårlig til at tage notater,« lyder svaret.

Abnorme fænomener i Hutchisons laboratorium

Efter eget udsagn har John Hutchison været bidt af en gal opfinder, siden han var knægt. Dampmaskiner, generatorer, induktionsapparater - jo mere voldsomt, elektrisk og larmende, jo bedre. Det var efter sigende under et forsøg på at eftergøre et af den serbisk-amerikanske opfinder Nikola Teslas forsøg med trådløs overførsel af energi, at den dengang 34-årige John Hutchison stødte på de mærkværdige effekter.

Mens han finjusterede en opstilling af radiosendere, transformere, RF-generatorer, Tesla-spoler og andet højspændingsudstyr, blev han ramt på skulderen af en lille stump metal. Uden at tænke over det, smed han stumpen tilbage, hvor den kom fra.

Få sekunder efter ramte den ham igen.

Adskillige tv-hold har været på besøg

Flyvende metalstumper viste sig - ifølge John Hutchison - at være ét ud af flere uforklarlige fænomener, der optræder, når han tænder for maskinparken og udsætter forskellige objekter for elektromagnetiske impulser.

Ifølge John Hutchison er denne trækniv smeltet sammen med metalpladen.

I alt har Hutchison optalt følgende abnorme forteelser:

Levitation. Sammensmeltning af forskelligartede stoffer som metal og træ. Pludselig selvforbrænding og afvigende varme, der ikke laver brandmærker. Spontane brud på metalstykker. Forandringer i metallers struktur og fysiske egenskaber. Metalstykker, der forsvinder.

I årenes løb har John Hutchison talrige gange inviteret fysikere til at overvære de sælsomme begivenheder i hans laboratorium, og også adskillige tv-hold har været på besøg. Resultatet er en række filmoptagelser af svingende kvalitet og et arsenal af genstande, som John Hutchison påstår har ændret molekylestruktur som følge af hans 'Tesla-stråling'.

Sådan foregår Hutchisons eksperimenter

En af John Hutchsons forretningspartnere George Hathaway beskriver et typisk forsøg således:

»Efter at have startet apparaturet op, undersøger John, hvor det er mest optimalt at anbringe testobjekterne. Det er næsten aldrig samme sted. Han anbringer småpenge rundt omkring i laboratoriet. Det første, der sker, er, at en af mønterne begynder at dreje og vibrere.«

Fakta

Vanvittige videnskabsmænd fylder både videnskabshistorien og populærkulturen. De lever iblandt os og giver fiktive fætre som Dr. Strangelove og Dr. Frankenstein kamp til stregen i disciplinerne opfindsomhed, gåpåmod og tossede teorier.

Efter således at have lokaliseret stedet med mest aktivitet, placerer holdet nogle flere genstande omkring den dansende mønt. Vandet i en kaffekop ser ud til at danne nogle mystiske hvirvler. En 20 centimeter lang magnet brækker spontant over i fire lige store stykker.

Levitationsfænomenet forklaret

George Hathaway, som tilsyneladende har været vidne til mange af den slags uforklarlige begivenheder, fortsætter med at beskrive, hvad han kalder levitationsfænomenet:

»En række objekter letter i en spiralerende bevægelse. De skal anbringes på en helt bestemt måde, for at vi kan opnå den effekt. Nogle objekter vil ikke svæve, hvis de ligger på siden, men når de bliver vendt 90 grader, begynder de straks at bevæge sig. Vi har observeret flere forskellige former for levitation.«

»Nogle gange bevæger tingene sig i en langsom bue og lander et sted i nærheden. Det ser næsten ud, som om det er jorden under dem, der flytter sig, mens de blot bevæger sig op og ned igen. Andre gange er det, som om en genstand pludselig får et skud bevægelsesenergi, flyver op, rammer loftet og falder ned igen. En sjælden gang svæver objektet langsomt opad og bliver hængende i luften.«

Voldsomme kræfter - også uden for forsøgsopstillingen

Tilsyneladende holder Hutchison-effekten sig ikke inden for de afmålte områder af forsøgsopstillingen.

John Hutchison kan fremvise et arsenal af genstande, som han mener har ændret molekylestruktur som følge af hans 'Tesla-stråling.'

Flere af John Hutchisons tilhængere har klaget over migræneanfald efter de første par eksperimenter, og John Hutchison selv har beskrevet en klikkende lyd i øregangen.

Hvis effekten virkelig eksisterer andre steder end inde i John Hutchisons øregang, er det sandelig også voldsomme kræfter, der er på spil. Eksempelvis har Hutchison beskrevet, hvordan en telefonpæl på hans gade begyndte at rokke voldsomt frem og tilbage, mens hans maskineri kørte. I samme øjeblik han slukkede for strømmen, stod lygtepælen stille.

Ved en anden lejlighed, fortæller Hutchison, sprang en hovedvandledning under vejen ud for hans hus, og en tredje episode involverede et betongulv, der pludselig brød i brand.

Stålwirer og terrorangreb

Den slags fænomener repræsenterer grove brud på fysikkens love, og John Hutchison er da også blevet stemplet som fupmager. Oven i købet en sjusket en af slagsen.

I en af de dokumentarfilm om Hutchison-effekten, som han har til salg på internettet, kan man få øje på en tynd stålwire, der tilsyneladende holder en lille legetøjs-UFO svævende. Det er også påfaldende, at langt de fleste optagelser af svævende genstande er klippet så tæt, at man ikke kan se, om de er frembragt i en kasse, der vendes på hovedet.

John Hutchison har i skarpe vendinger afvist anklagerne, men siden indrømmet, at han ikke har været i stand til at gentage sin effekt siden 1991. Af hensyn til diverse tv-programmer har han valgt at slække en anelse på kravene til dokumentation. Men alle optagelser fra 1980'erne er ægte, fastholder han.

Har nogle stjålet Hutchisons dokumenter?

John Hutchison har i mange år hævdet, at en udenlandsk efterretningstjeneste i 1990'erne stjal hemmelige dokumenter fra hans laboratorium i Vancouver.

På det seneste har den canadiske videnskabsmand meldt sig ind i klubben af konspirationsteoretikere. Han er overbevist om, at terrorangrebet i New York den 11. september 2001 i virkeligheden var en test af et energivåben fremstillet af fremmede magter ved hjælp af John Hutchisons køkkenbordsteknologi.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk