Gribbe tvinger pumaer til at jage for sig
Gribbe i Sydamerika chikanerer pumaer så meget, at de store kattedyr tvinges til at dræbe fire gange så mange byttedyr, som de selv spiser.

Den patagoniske puma i Sydamerika er en af de vigtigste brikker i økysystemet i det sydlige Chile nær den argentinske grænse. Op mod 17 forskellige dyr er afhængige af, at pumaen skaffer kød på bordet. (Foto: Mark Elbroch)

Pumaer, der lever i Patagonien i Sydamerika, dræber omtrent dobbelt så mange byttedyr som deres artsfæller i Nordamerika.

Alligevel bruger de sydamerikanske pumaer betydeligt mindre tid på at spise end de nordamerikansek pumaer og må opgive ca. ¾ af deres fangst.

Det paradoks har biolog og ph.d. Mark Elbroch fra University of California undersøgt nærmere, skriver Livescience.com.

Som en del af et forskningsprojekt om de sydamerikanske pumaer har han tilbragt mere end halvandet år i Chacabuco Valley i det sydlige Chile nær den argentinske grænse.

Resultatet, der for nyligt er blevet publiceret i tidsskriftet PLoS One, viser, at de patagoniske pumaer ligger under for chikane af gribbe, der stjæler en stor del af pumaernes nedlagte bytte.

Fakta

Hun-pumaer vejer omkring 39 kg, mens hannerne vejer omkring 68 kg.

De spiser i gennemsnit to til fire kg kød om dagen, hvilket kun svarer til omkring ¼ af, hvad de fanger.

Pumaernes foretrukne byttedyr, guanacoen, vejer ca. 113 kg.

»Presset fra gribbene får pumaerne til at opføre sig som nervøse spurve, der er bange for ugler,« siger Mark Elbroch til Livescience.

Gribbene er langt mindre end pumaerne

Gribbene, der er af arten Vultur gryphus - på dansk hedder den andeskondor - er en truet art, der lever i området omkring Andesbjergene. Og ifølge Mark Elbroch er gribbene langt mindre end bjergløverne og truer i øvrigt ikke direkte de store kattedyr.

Opdagelsen kommer derfor som lidt af en overraskelse, da pumaer i Nordamerika normalt kun overlader deres bytte til dyr, der er større end dem selv, f.eks. bjørne eller ulve.

Især fordi gribbenes tilstedeværelse alene lader til at irritere de store katte så meget, at de opgiver deres bytte uden at være mætte. 

Gribbenes chikane finder dog kun sted i det åbne landskab. Når pumaen jager i skovene, har den sit bytte for sig selv, eftersom gribbene ikke kan færdes i skovområder. Men pumaen er nødt til at jage mest på sletterne, fordi det er her, den finder det største antal af guanacoer – en lama, der er både pumaens og gribbens foretrukne byttedyr.

Pumaen er en vigtig brik i økosystemet

Gribbene er langt mindre end pumaerne og angriber dem ikke direkte. Alene gribbenes tilstedeværelse lader til at irritere de store katte så meget, at de opgiver deres bytte. (Foto: Mark Elbroch)

For at dispensere for de mange tabte måltider er pumaen nødt til at dræbe endnu flere byttedyr, hvis den skal overleve.

Her er Mark Elbrochs studie det første, der har undersøgt, hvor meget kød pumaerne rent faktisk er nødt til at opgive til de glubske gribbe.

Gribbene er i øvrigt ikke de eneste, der nasser på pumaernes store jagtindsats. Op mod 17 forskellige dyr er faktisk afhængige af pumaen, fortæller Mark Elbroch.

»Pumaen skaffer en masse kød til fællesskabet, hvilket gør dem til en af de vigtigste brikker i økosystemet,« siger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.