Gigantisk soludbrud kunne sluge 20 jordkloder
NASA filmede for nyligt et kolossalt soludbrud, hvis højde var 20 gange Jordens diameter.

Nytårsaften var der ikke kun gang i lyseffekterne her på Jorden. Også på Solen blev der skudt af til den helt store guldmedalje.

NASA-sonden, Solar Dynamics Observatory (SDO), der blev opsendt i 2012 for at observere Solen, fangede et kolossalt soludbrud på kamera den 31. december.

Soludbrud er en slags eksplosioner, der typisk finder sted i Solens aktive regioner med solpletter.

20 gange Jordens diameter

Udbruddet, der varede fire timer, strakte sig ca. 257.495 kilometer ud fra Solen. Eftersom Jorden er ca. 12.714 kilometer i diameter, var soludbruddet omkring 20 gange større end Jordens diameter, lyder det fra NASA.

Soludbruddet strakte sig ca. 257.495 kilometer ud fra Solen, hvilket svarer til ca. 20 gange Jordens diameter. (Foto: NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO))

Selv om det lyder af meget, kan soludbrud dog blive endnu større.

Læs også: Nu forstår forskerne soludbrud bedre

Solens aktivitet på vej mod maksimum

Solens aktivitet har en cyklus, som topper med ca. 11 års mellemrum. Netop nu er den på vej mod et maksimum, der forventes at indtræffe i første halvår af 2013.

Soludbrud kan have elektriske og magnetiske indvirkninger på Jorden, der f.eks. kan forstyrre elektronikken i satellitter.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.